Vprašajte strokovnjaka

Mož manipulira z mano

Tako sem nesrečna v zakonu! Poročena sem sedem let. Mož dobro zasluži in odločila sva se, da bom ostala doma in gospodinjila. Mož pričakuje, da bom kuhala, čistila in skrbela za enoletno hčerko. Iz prejšnjega zakona ima še 15-letnega sina, ki je najbolj nehvaležen in len otrok, kar sem jih kdaj videla. Njemu ni treba delati nič, medtem ko moram jaz zanj kuhati, čistiti in pospravljati. Pri njegovi vzgoji nimam besede. Mož se razjezi, če ga prosim, da prinese in položi svoj krožnik v kuhinjsko korito – ne da posodo opere ali jo da v pomivalni stroj, samo da jo postavi v kuhinjsko korito. Mož manipulira z mano in vsak moj argument obrne proti meni ter me krivi, da sem sama kriva za vse. In če si kdaj drznem, da mu vrnem z enako mero, pade ven in me obtoži, da sem maščevalna, da ga ne razumem, in me začne poniževati. V njegovih očeh sem popolnoma nepomembna, kar me zelo boli. Zdi se mi, da ne bi bilo dovolj, tudi če bi mu bila vsak trenutek na voljo. Takšno stanje postaja zame nevzdržno, zato želim nekaj spremeniti, a ne vem, kako. Prosim vas za nasvet.

Klara iz Maribora

Vsak je svoje sreče kovač

Ko se poročimo, sklenemo tudi, da si bomo stali ob strani, si pomagali in se spoštovali, in to ne glede na to, kako bodo razdeljene naše vloge. Oblika skupnosti, kakršno sta si izbrala, je bila vajina skupna odločitev in vse od začetka sta vedela, da se boste odpovedali svoji poklicni karieri zato, da boste skrbeli za gospodinjstvo, otroke, da bo mož imel oprane in zlikane srajce ter toplo večerjo. Mož naj bi v zameno pridobil dodatni čas, ki bi ga posvečal svoji karieri in služenju denarja, s katerim bi preživljal družino. Družinska idila naj bi bila tako izpolnjena.

Ko ste sprejemali omenjeno odločitev, niste mogli vedeti, da ne boste imeli nobene besede pri vzgoji moževega sina. Dokler je bil manjši, ste verjetno še nekako tolerirali, da mu ni treba nič delati. Ko pa je postajal starejši, ste pravilno ocenili, da bi moral začeti sodelovati pri gospodinjskih opravilih. Če ne zaradi drugega, da bi pridobil delovne navade in znal ceniti trud, ki ga morate vi vlagati v to, da je dom urejen in prijeten za bivanje. Ko ste poskusili uveljaviti svoje vzgojne ukrepe, ste naleteli na odpor in celo nasprotovanje moža.

Drugi vir vaše frustracije je spremenjen odnos moža. Zanj ste nepomembni, kot ste napisali, in tudi če bi mu bili vsak trenutek na voljo, ne bi bilo dovolj. Torej samo to, da se trudite svoj gospodinjski poklic opravljati brezhibno, moža ne zadovoljuje več. Morda k temu prispeva sodoben način sobivanja, za katerega je značilno tudi to, da žene in matere redko ostanejo doma in gospodinjijo.

Vaše nezadovoljstvo se kopiči, vse bolj ste jezni in vso pravico imate tako čutiti. Želite si spremeniti nezdrave odnose, a ne veste, kako. Zavedate se namreč, da ste ekonomsko odvisni in imate zato omejen nabor možnih ukrepov. Nemočni ste, mož pa izkorišča položaj tistega, ki razpolaga z denarjem, kar je skrajno nekorektno. Bistvo sprejete odločitve, da ostanete doma in gospodinjite, je ravno nastanek ekonomske odvisnosti in te mož za nič na svetu ne bi smel izkoriščati.

Nič niste omenili, da ste mu omenili svojo stisko. Če tega še niste storili, potem o njej ne more vedeti nič. Čim prej morate spregovoriti z njim o tem, kako se počutite. Če se ne bo želel pogovarjati in bo le zamahnil z roko, se ne pustite odgnati. Vztrajati morate in ga prisiliti, da vas bo slišal.

Zahtevati morate, da začne »vzgajati« sina. Sinu se namreč dela huda škoda. Permisivna vzgoja oziroma odsotnost vzgoje povzroča nepopravljivo škodo za zdrav razvoj mladega človeka. Poleg tega bo razvil popačen pogled na partnerski odnos in imel kasneje težave pri navezovanju stikov z nasprotnim spolom.

Pomembno je, da se pripravite na pogovor z možem. Spregovorite o svojih bolečih čustvih in se izogibajte analiziranju, kaj jih je povzročilo in kdo je za to kriv. Če bo mož začutil, da krivite njega, se bo postavil v obrambni položaj in vsaka plodna komunikacija bo onemogočena. Če vam s pogovorom ne bo uspelo in se ne bo pripravljen pogovarjati o spremembah, začnite razmišljati o bolj odločnih ukrepih: lahko mu denimo napoveste, da si boste začeli iskati službo. Seveda pa morate v tem primeru imeti izdelan načrt in trden sklep, da boste to tudi uresničili, če v kratkem ne bo spremembe. Če boste možu znali pokazati, da mislite resno, bo prisiljen začeti o težavi resno razmišljati.

Upam, da vam bo uspelo izboljšati okoliščine!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE