Vprašajte strokovnjaka

Mož je tako zapadel v duhovnost, da se za najino hčerko sploh ne zmeni več

Z možem sva se spoznala na tečaju joge pred več leti. Pritegnil me je, ker so ga zanimale podobne stvari kot mene. Ukvarjal se je z meditacijo, ezoteriko in različni načini alternativnega prehranjevanja. Govoril mi je o poti duhovne rasti, na katero se je podal. Imel je toliko informacij in znanja o teh zadevah, da sem ga lahko poslušala še pa še. Začela sva se pogosto družiti in zaljubila sem se vanj vrh glave. Bil je tako zelo drugačen od fantov, ki sem jih do tedaj srečala. Za nogomet, avtomobile in podobne zadeve se ni menil. Do mene je bil izredno pozoren in tankočuten pa tudi zelo zaljubljen vame. Zdelo se mi je, da sanjam, da sem našla idealnega partnerja zase. Preizkušal je različne alternativne prakse v prehranjevanju in življenjskem stilu pa tudi v duhovnosti. Meni je o vseh svojih eksperimentih in doživetjih pripovedoval, ni me pa v nič silil. Poskusila sem sama, kar sem želela. Zelo sem bila ponosna nase, ko mi je uspela hoja po žerjavici. Tudi transcendentalna meditacija me je pritegnila in še danes sem prepričana, da sem v tistem času duhovno zelo napredovala. Bila sem vegetarijanka, moj fant pa je kasneje postal vegan. V tem mu nisem sledila. Po končanem študiju sva se poročila in si uredila skupno življenje. Po treh letih sva dobila hčerko. Otrok je prinesel veliko spremembo v najino zvezo in odnos. Pričakovala sem, da bo mož spremenil svoj življenjski stil. To pa se ni zgodilo. Vse obveznosti do otroka so na mojih ramenih. On ne naredi ničesar niti ne poskrbi prav za nič. Poleg svoje službe se ukvarja ves čas in samo sam s sabo in svojo duhovnostjo. Kot da nima družine. Med vikendi je obvezno na kakšnem predavanju, delavnicah ali izobraževanju, jaz pa sama s hčerko. Ko sem mu razložila, da tako ne gre, mi je odgovoril, da nujno potrebuje čas za svoj duhovni razvoj. Le tako lahko obdrži svoje duhovno ravnotežje in brez tega ne more živeti.

Nana

Moževa »duhovnost« je krinka

Razumem vaše razočaranje, prizadetost in stisko. Ravnanje vašega moža je popolnoma nasprotno od tistega, kar ste pričakovali. Glede na njegovo prizadevanje za duhovni razvoj, odkar se poznata, je za vas gotovo šok, da se za vas in otroka sploh ne zmeni.

Ena od razsežnosti človeškega bitja je duhovnost. Mnogi jo razumejo tako, kot da je namenjena le posameznim izbrancem, ne pa nam, vsakdanjim ljudem. Zato naj bi bila nekaj skrivnostnega, nedojemljivega in mnogim nedosegljivega. Žal je res mnogim nedosegljiva. Vzrok pa se skriva v tem, da jo zmore doseči le tisti, ki prehodi vse stopnice, ki peljejo k cilju. Ustavijo se vsi tisti, ki ne zmorejo zdravega, ljubečega odnosa do sebe in do drugih. Kdor ne prepoznava svojih čustev in se ne zmore vživeti v doživljanje drugih, obstane in ne more naprej. Ljubečim osebam, ki se zavedajo vsakdanje realnosti in živijo v harmoniji s seboj in z drugimi, pa to uspeva.

Duhovnost vsakdanjega življenja je v tem, da živimo zavestno in se vsak dan znova trudimo za dobre in še boljše medosebne odnose. S tem so povezane vrednote in tudi prioritete v življenju, predvsem pa odnos do lastne družine. Da nam to uspe, so nujni stalen notranji dialog s seboj ter pogovori med partnerjema in otroki. Kako naj ustvarja dobre odnose nekdo, ki ne čuti in ne razume niti sebe, kaj šele drugih. Človekove duhovnosti ni brez preseganje samega sebe, torej preseganja lastnega ega, in to v najrazličnejših življenjskih okoliščinah. Ljudje, ki ne zmorejo reševati notranjih konfliktov, pogosto izberejo različne oblike bega iz realnega sveta. Možne so vse vrste zasvojenosti oziroma odvisnosti. Nekateri bežijo tudi v tako imenovane duhovne in ezoterične prakse. Mnogi med njimi so izredno razgledani na tem področju, imajo ogromno znanja in drugi jim radi prisluhnejo, ker znajo biti zanimivi in skrivnostni.

Tudi vas je mož pritegnil s temami, ki so vam bile zanimive. Razlika pa je v tem, da ste vi znali ohraniti pravo distanco in živite v realnem svetu, v katerem si želite imeti ljubeč partnerski odnos in zdravo družino. Če premislimo vse skupaj, je malo možnosti, da bi vam z možem, ki so mu bolj pomembne duhovne delavnice kot družina, to uspelo. Tudi njegov odgovor vam, da brez tega ne more, vse pove. Lahko mu sicer predlagate obisk pri terapevtu, a ne pričakujte preveč. Njegova »duhovnost« je le krinka za nesposobnost živeti kot ljubeč mož in oče.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE