Vprašajte strokovnjaka

Mož je po očetu podedoval stanovanje, a mu sestra preprečuje uporabo

Spoštovani,

moj mož je po očetu podedoval stanovanje, v katerem je živel s svojo mamo. Je lastnik štirih petin, ker so se njemu v prid odrekli deležu ostali otroci po očetu in njegova mama. S tem je mož sprejel dolgove po očetu in se zavezal, da bo skrbel za mamo. Ostal mu je še en dolg, za katerega sestra ni nič prispevala, za neki drugi dolg pa je prispevala eno petino.

Mama je zaradi bolezni zdaj šla v dom starejših in mož zanjo plačuje oskrbnino. Stanovanja, ki ga je podedoval, pa ne more dati v najem, ker mu tega ne dovoli (pol)sestra po očetu. Ona želi, da se stanovanje proda in ne daje v najem. Mož stanovanja ne bi prodal in jo želi izplačati, česar pa ona noče.

Zanima me, kaj je mogoče narediti, da bi stanovanje postalo v celoti moževo. Kako ga lahko mož odkupi po normalni ceni? Sestra mu namreč za odkup postavlja nenormalno vsoto in pogojuje, da se stanovanje ne sme dajati v najem.

Lep pozdrav,

Bralka

Sestra cene ne more dvigniti »zgolj« za vašega moža

Spoštovana, 

zahvaljujem se vam za postavljeno vprašanje. Glede na podatke, ki ste jih predstavila v vašem vprašanju je vaš mož očitno solastnik stanovanja. Slaba stvar solastništva je ta, da mož ne more svobodno razpolagati (prodajati, dajati v najem) stanovanja brez soglasja solastnice, njegove sestre.

Dobra stvar solastništva pa je ta, da imajo solastniki v primeru prodaje solastniškega deleža na takem stanovanju predkupno pravico. To pomeni, da bi bil vaš mož, v primeru, če bi se sestra odločila za prodajo svojega solastniškega deleža, predkupni upravičenec – svoj solastniški delež bi morala torej najprej ponuditi v odkup možu.

Tudi če vas skrbi, da bi sestra postavljala nenormalno visoko ceno za odkup svojega solastniškega deleža, obstaja varovalka, v skladu s katero mora solastnik (sestra) predkupnemu upravičencu (vašemu možu) postaviti tako ceno, po kateri bo potem svoj solastniški delež prodajal tretjim osebam. To dejansko pomeni, da take cene ne more dvigniti »zgolj« za vašega moža.  

V primeru, če bi torej sestra možu postavila nenormalno visoko ceno za svoj solastniški delež, sem skoraj prepričan, da tudi, če mož ne bi zmogel takega odkupa, tega ne bi mogla prodati tretjim osebam – to torej ne bi bilo v njenem interesu, saj bi imela glede tega »zvezane roke«. 

Glede na to, menim, da je v obojestranskem interesu, da se sestrin solastniški delež proda možu po običajni tržni ceni. Glede na to vam svetujem, da mož čim prej stopi s sestro v kontakt in ji sporoči, da ima namen solastniški delež odkupiti (seveda po normalnih cenovnih pogojih).

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE