Odkrijte svoja čustva

Če ima mož po sedmih letih krasnega zakona kar na lepem tako tesne prijateljske stike z drugo žensko, je povsem razumljivo, da ste postali pozorni in da se je v vas zaradi intimnega dopisovanja med njima sprožilo čustvo ljubosumja. Čutite, da so ogroženi temelji vaše sreče, in izgubljate občutek varnosti, ki ga je trden partnerski odnos dajal vam in družini.

Pravilno ste ravnali, da ste ga takoj seznanili s svojim čustvovanjem in ga prosili, naj pretrga takšno vrsto stikov z drugo žensko. Če sta bila moževa odnosna domačnost in z njo povezano čustvo ljubezni doslej rezervirana le za vas in je po toliko letih uspešnega zakona takšno vedenje prenesel na drugo osebo, je zelo verjetno, da so se med njim in to osebo začele tkati določene čustvene vezi. Zato nikar ne imejte občutkov sramu in krivde zaradi svoje reakcije.

Moževo vedenje še ne pomeni nujno, da je vajin zakon ogrožen. Priložnost sicer dela tatu, toda to velja za ljudi, ki jim v procesu vzgoje ni uspelo absorbirati dovolj zavezanosti temeljnim moralnim vrednotam, med katere sodi tudi ta, da je varanje skrajno zavržno dejanje. Ker pa svojega partnerja zelo redko, če sploh kdaj, povsem spoznamo in nimamo dostopa do skritih kotičkov njegove duše, kjer hrani hrepenenja, fantazije in stremljenja, bo zrela in odgovorna oseba poskušala zavarovati svoje vitalne interese, kot ste storili vi.

Vaše pričakovanje, da mož s to žensko konča stike oziroma da ti ohranijo le poslovno komponento, je upravičeno. Sporoči naj ji, da vas je tak način njune komunikacije prizadel in da je vnesel motnjo v vajino partnersko harmonijo ter da ga ne moreta več nadaljevati enako kot doslej oziroma ga morata omejiti zgolj na poslovne teme. Če vas spoštuje in zares ljubi, bo to storil.

Morda pa zadeva le ni tako kritična, kot se zdi, in so vaša čustva sprožila lažni preplah. Odločitev, sprejeta na podlagi neutemeljene domneve, ne more biti dobra, zato vam toplo priporočam, da soočite oba okrivljena s svojimi strahovi. Predlagam vam, da se srečate ob kavi in se pogovorite ter s tem preprečite zamero in morebitne nesporazume. Najbolje je, da se na kavi dobite kar vsi štirje. Naj tudi njen partner sliši, kaj se dogaja.

Vso pravico imate čutiti ljubosumje in naj vas zato nikar ne bo sram. Ljubosumje je eno izmed najpogostejših čustev in pogum, ki ga boste morali zbrati, da o njem spregovorite, bo kvečjemu dvignil ugled v očeh vaših sogovornikov.

Če pa se bo ženska posmehovala vašemu poskusu zgladitve spora, se je mirne vesti odkrižajte. Takšna oseba ni vredna vaše družbe in pozornosti. V tem primeru se bo vaš mož prav gotovo potegnil za vas, saj ne verjamem, da bi zaradi poslovnega projekta tvegal izgubo tako dragocene vrednote, kot sta družina in vaša ljubezen.