Vprašajte strokovnjaka

Moram od Cerkve zahtevati račun?

Ali imam ob plačilu pristojbine za cerkveni pogreb, krst, cerkveno poroko in mašni namen pravico od Cerkve zahtevati račun? Ali sem v prekršku, če ga ne zahtevam? Če ne, potem je najbrž ta pristojbina obravnavana enako kot darovi v »pušco«, za katere bi bilo nesmiselno izdajati blagajniško potrdilo. Ali je Cerkev za darove v »pušco« in za pristojbine za pogreb, krst, poroko in mašni namen dolžna plačati davek? Kako je stvar pravno urejena?

Danilo iz Ljubljane

Prostovoljni prispevki in donacije so darovi

Obdavčitev dohodkov cerkve je celovito urejena z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb, ki določa enakopravno davčno obravnavo dohodkov vseh nepridobitnih pravnih oseb, med katere sodijo tudi cerkve oziroma verske skupnosti.

Tako so dohodki iz nepridobitne dejavnosti, kot so denimo donacije, članarine, volila, dediščine, oproščeni plačila davka, medtem ko se od pridobitne dejavnosti (denimo dohodki od prodaje blaga in storitev, najemnine ipd.) davek plača. Cerkev oziroma verske skupnosti so tudi zavezane predlagati davčnemu organu davčne obračune.

Prostovoljni prispevki pri verskih obredih (denimo pri cerkvenem pogrebu, maši, krstu) se štejejo kot darovi fizičnih oseb, ne kot plačila za storitev, zato zanje Cerkvi ni treba izstaviti računa. Enako velja za donacije. Zaradi tega, ker ne zahtevate računa, posledično seveda niste v prekršku.

Drugačna merila pa veljajo pri cerkvenih dejavnostih, ki se štejejo za pridobitne oziroma ponujajo »storitev za plačilo«. Te dejavnosti so obdavčene. Tu pride denimo v poštev prodaja nabožnih predmetov in cerkvene literature, ki ima določeno ali priporočljivo ceno in je prodajalec zanjo dolžan izstaviti račun, ob plačilu z gotovino pa mora imeti tudi davčno blagajno.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE