Vsi potrebujemo telesni dotik

Telesni dotik je naša prvinska potreba. Za novorojenčka je poleg materinega mleka tudi dotik njenega telesa, ko ga drži v naročju, hrana, ki mu pomaga preživeti. Z ljubečim dotikom začuti varnost, sprejetost, toploto njenega telesa. Vse to je nujno potrebno za njegov razvoj. Potrebo po telesnem stiku potrebujemo vse življenje, od rojstva do smrti. Z dotiki včasih povemo tisto, česar ne zmoremo z besedami, ali besedno komunikacijo z dotikom podpremo. Osebi, ki jo imamo radi, izrazimo spoštovanje, pozornost, naklonjenost, podporo, spodbudo, sprejetost, pripadnost, bližino, ljubezen.

Sami pravite, da je bil vaš fant v mladosti prikrajšan za vse to. Verjetno mu ni primanjkovalo le telesne nežnosti in topline, temveč tudi drugih izrazov starševske ljubezni. Kot otrok ni mogel začutiti in razvijati zdravega ljubečega odnosa do sebe. Primanjkljaj, ki ga čuti, se izraža v povečani potrebi po izrazih ljubezni, tudi po telesnih nežnostih. Lahko bi rekli, da po vsem tem prav hlasta, vendar nikakor ne more zapolniti svoje potrebe. Ne zaveda se, da mu vi tega ne morete dati. Veliko vprašanje je tudi, ali on vam daje tisto, kar si želite. Razumem vas, da je njegovo vedenje za vas že prav naporno in obremenjujoče. Tistega, kar naj bi mu dala mama oziroma starši, mu vi ne morete nadomestiti. Kot njegova partnerica ste lahko le v svoji vlogi.

Njegovo stisko bi mu lahko pomagal osvetliti in rešiti le izkušen terapevt, ki bi v terapevtskem odnosu nekako prevzel starševsko vlogo. Vašo pomoč, oporo in ljubezen pa seveda tudi potrebuje. Ne glede na vse se je pomembno zavedati, da so ljubeči dotiki med partnerjema izredno pomembni za njun čustveni odnos. Dotiki so le ena izmed govoric ljubezni. Svoj odnos pa bomo bogatili tako, da bomo ljubezen do partnerja izražali najrazličneje. Nekateri postanejo pri tem prav domiselni in tako bogatijo sebe in partnerstvo. Glede na to, da si želite ostati s partnerjem in pomagati sebi in njemu, imata možnost težavo rešiti, le čim prej si poiščita ustrezno pomoč. Želim vama veliko uspeha na vajini poti.