Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je danes seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede novega koronavirusa. Sklenili so, da je treba odločitve glede ukrepanja na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo na Italijo. Možnost pojava novega koronavirusa pri nas je po oceni ministrstva za zdravje velika. 

Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. »Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe,« so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi.

Seji sekretariata, ki se ga povečini udeležujejo državni sekretarji ministrstev, navzoči pa sta tudi načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, je tokrat prisostvoval tudi predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec, ki je predstavnikom pristojnih resorjev podal jasne usmeritve, da vsi deležniki sistema nacionalne varnosti v okviru svojih zmožnosti in pristojnosti podprejo aktivnosti ministrstva za zdravje. Ministrstvo za zdravje o vseh aktivnostih tekoče seznanja vlado in slovensko javnost.

Koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu se je preoblikovala v vladno delovno skupino na ravni državnih sekretarjev oz. ministrov, ki jo vodi državni sekretar oz. minister za zdravje. Predstavniki različnih resorjev so danes poročali o svojih aktivnostih in zmogljivostih, v primeru nadaljnjih potreb, vključno s finančnimi, bodo o tem poročali vladi, so še sporočili. 

V Sloveniji za zdaj potrjenega primera okužbe ni, so za STA zatrdili na ministrstvu za zdravje. Minister Aleš Šabeder je v nedeljo miril, da ni razloga za preplah. Stroka sicer ocenjuje, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Nacionalni inštitut za javno zdravje je pravkar sporočil, da so v Sloveniji doslej na koronavirus testirali 13 ljudi, a so vsi negativni. Ministrstvo za zdravje tako vztraja, da zaščitni ukrepi za državljane zaradi koronavirusa trenutno še niso potrebni in sporoča, da so vsem zdravstvenim zavodom posredovali informacije glede koronavirusa ter da so nenehno na voljo tudi nasvet epidemiologa. 

V Milanu so pomanjkanje zaščitnih mask izkoristili ulični prodajalci.

Število smrtnih žrtev novega koronavirusa se je v Italiji, kjer se virus širi, medtem že povzpelo na šest, potem ko je danes v bolnišnici v Brescii umrla bolnica z rakom iz kraja Crema, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Novi koronavirus je v Italiji tako samo danes zahteval tri smrtne žrtve. Najprej je umrl 84-letnik, ki se je zdravil v bolnišnici v Bergamu v Lombardiji. Kasneje je vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli sporočil, da je peta žrtev 88-letni moški iz kraja Caselle Landi v Lombardiji. Vse tri današnje in skupno pet od šestih žrtev so iz Lombardije, ki je žarišče novega koronavirusa v Italiji. Narašča tudi število okuženih - po najnovejših podatkih jih je 219 vključno s smrtnimi žrtvami. Največ okužb, 167, so zabeležili v Lombardiji, sledita deželi Benečija s 27 primeri ter Emilija - Romanja z 18 okuženimi. O štirih primerih okužb poročajo iz dežele Piemont, v Laciju so zabeležili tri, je še povedal Borelli.

V vseh deželah na severu Italije z izjemo Doline Aoste zaradi novega koronavirusa veljajo izredni ukrepi. Tako bodo do nedelje zaprti vrtci, šole, univerze ter muzeji in kulturne ustanove. Odpovedane so kulturne (beneški karneval) in športne, pa tudi verski obredi in pogrebi. Te ukrepe so uvedli tudi v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), čeprav okužb še niso zabeležili. 

Zaradi izrednih ukrepov, ki jih je ob širjenju novega koronavirusa konec tedna sprejela sosednja Italija, se bodo v torek na Mestni občini Koper na pobudo županov občin slovenske Istre sestali predstavniki pristojnih zdravstvenih in drugih služb ter preverili postopke ravnanja ob morebitnem pojavu koronavirusa v slovenski Istri.