Za nas se je sprehodil čez 25 črk slovenske abecede in tako o sebi razkril marsikaj. 

Avdicija - Ne dolgo po tem, ko smo z ekipo Špas teatra pofočkali stoto ponovitev predstave, so nas grobo zaustavili protikoronski ukrepi. Obožujem ekipo in energijo, ki veje iz predstave. Pogrešam. 

BS3 - Za laike bežigrajska soseska številka 3. Kot pravijo Američani: Born and Raised. Odraščanje v multikulturnem blokovskem naselju te izoblikuje. Kjer izraz uličar ni slabšalnica. 

Catan – naseljenci otoka - Družabna igra, ki jo več kot petindvajset let igram z izbrano družbo. Neverjetno, kako lahko skupina odraslih mož v času navidezne resničnosti vpije, joka in preklinja za isto mizo ob paru kock. Analogno in neprecenljivo.

Čmrlj - Do pred kratkim sem bil prepričan, da je to najdaljša beseda v slovenskem jeziku brez samoglasnikov, in sem to s ponosom razodeval. Potem sem izvedel za vzbrst. 

Miha Brajnik z ekipo oddaje Kaj dogaja Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Devica - Vedno sem zavijal z očmi, ko so spregovorili »strokovnjaki« za horoskop, a težko zanikam stereotipne predstave o devicah. Priznam.

Earvin »Magic« Johnson - Njegov prihod je popolnoma spremenil ligo NBA in globalno košarko. Neverjetne podaje, nalezljiv nasmešek in promiskuiteta. Njegov dres s številko 32 visi v moji spalnici.

Fantazijske pripovedi - Z veseljem se potapljam v knjige tega žanra. Pravzaprav izključno. Izpostavil bi Joeja Abercrombieja. 


Grejpfrut - Sadje in kolektiv, ki je na gimnaziji Vič začel z glasilom in se kasneje razvijal v glasbeno skupino, ulični teater, multimedijsko gverilo, performerje, žigole in še bi lahko našteval. Delimo frekvence.

Hernija diska - Zvesta spremljevalka, ki mi diha za ovratnik že od srednjih dvajsetih let. Je kot glivica ali kredit – ko že pozabiš nanjo, te opomni nase v najbolj neprimernem trenutku.

Iron Maiden - Od trenutka, ko mi je bratranec prinesel prvo ploščo, do danes, ko moj sin poje »Bring me your Daughter to the Slaughter«, obvezni glasbeni sopotniki. Legende.

Junan - Najlepši del Kitajske, odlična klima in hrana, čudoviti ljudje, predvsem pa življenje tu teče v nižji prestavi kot drugod po ljudski republiki.

Košarka - Poleg družine daleč največja ljubezen mojega življenja. Če je že ne igram, jo vsekakor statistično spremljam. In če se le da, gledam.

Lupček - Izredno rad se lupčkam. Z vsemi. Kar je, posebno v teh časih, kar velik problem. Predvsem zame. In najbrž tudi za reševalce iz vode.

Meta - Izredno prisotna rastlina. Iz nje delamo sadni sirup, mešam jo v fižolne jedi in uporabljamo za dišave. Fina. 

Foto: Tomi Lombar

Nedelja - Najbolj depresiven dan v tednu. Tudi če sem včasih z veseljem čakal Marjana Kralja. Še vedno tako mislim, čeprav so zdaj navadno na sporedu matinejske tekme NBA, ki jih lahko spremljam ob »normalnem« času.

Olimpija - Na prostorih bivše domovine ji v mojem srcu pride blizu samo še Crvena zvezda. Pravzaprav ni športne panoge, v kateri ne bi navijal za Olimpijo. Srce bije zeleno.

Partis - Trenutno nedelujoči slovenski spletni portal za izmenjavo datotek. Sem velik zagovornik, podpornik in uporabnik, pa ne nujno v tem vrstnem redu. 


Ruski imeni - Oba otroka, sin in hčerka, imata rusko ime. Ne vem, kako, ampak kompas pri izbiri imen je pokazal daleč na Vzhod. Nikolaj in Sinja.

Spuži Kvadratnik (SpongeBob SquarePants) - Sem neizmerno velik ljubitelj risank. Mislim, da jih gledam več kot (moji) otroci. Seveda obožujem klasike, ki so nas spremljale v otroštvu, a boljše od Spongeboba ni. Pogledal vse.

Šnopc - Pred selitvijo na podeželje sem bil popoln žganjekuhalni in žganjekonzumatorni idiot. Od prvega kotla do danes pa sem se naučil ceniti dobro domačo kapljico. Ali dve. Ali tri. Ali ...

Taborjenje - Vsako leto grem z otroki in prijatelji na obrežje Kolpe v času Marijinega vnebovzetja. Kot koledar. Šotor, hladilna skrinja in viseča mreža. Ni boljšega.

Upor - Kot sredstvo nestrinjanja je nujen element odraščanja vsakega vsaj malo kritično razmišljajočega človeka. Ne bodi ovca!

Važič - Lani smo k hiši dobili kuščarja, bradato agamo, za katero velja, da se nadvse rada nastavlja pogledom radovednežev in domačih. Ime že ima, zdaj moramo le še izvedeti (oziroma določiti) spol.

Zaplana - Naselje na približno 650 metrih nadmorske višine, ki se razprostira po notranjskih hribih in dolinah nad Vrhniko in Logatcem. Dom.

Žar legende - Na zaslone ravno prihaja tretja sezona kuharske oddaje, v kateri z masterchef kuharjem Darkom Klemenom obdelujeva raznovrstne mesnine, ribe, kakšno zelenjavo in drug drugega. Tokrat je vsaka oddaja posneta na drugem koncu Slovenije. Reprezentativno. 

Žar legende se vračajo s tretjo sezono.

Katera črka manjka?

Nikoli se ne neham čuditi, kako različna sta si občutek in zvok, ki nastane pri kiropraktiku, ko ti »ponastavlja« hrbtenico. Grozljivo, a na koncu orgazmično sproščajoče. Lahko razlagam, a je treba doživeti, da bi razumeli.