Izkoristimo sezonsko sadje in zelenjavo tako za nego kot prehrano, ki je prvi pogoj za ohranjanje čvrste in lepe kože. Ko se prepričamo, ali imamo normalno, suho, mešano oziroma mastno kožo, se podajmo na tržnico in izberimo pisane sadeže za pripravo slastnih mask. Vselej uporabljamo čim bolj sveže! Preizkusite nekaj preprostih in hitrih receptov. 


Banane so eden izmed najbolj hranljivih sadežev. Pripravimo si osvežilno masko: banano pretlačimo z vilicami, dodamo dve žlici sladke smetane in žlico medu ter nekaj kapljic limonovega soka. Dobro premešamo in za gostejšo zmes dodamo še malo stepenega beljaka. Masko pustimo na obrazu pol ure in jo nato odstranimo z vato, prepojeno s toplo vodo.
Masko, ki ohranja prožnost in svežino kože, naredimo iz naribanih jabolk. Iz njih iztisnemo sok in namažemo obraz. Tudi olupke lahko uporabimo – pri jabolku en del olupimo čim tanjše in z notranjo stranjo natremo kožo in jo rahlo zmasiramo. Pustimo na obrazu 20 minut.
Kumarična maska s poprovo meto odlično deluje proti vnetjem ali opeklinam. Liste mete skupaj z olupljeno kumaro (odstranimo ji tudi semena) zmešamo v električnem mešalniku. Stepemo beljak in trd sneg dodamo v zmes. Maska naj deluje 20 minut.
Lepotilno sredstvo za vse tipe kože dobimo, če zmešamo svež rumenjak, žličko medu, žličko olivnega olja. Sestavine dobro premešamo in mešanico nanesemo na obraz in vrat. Pustimo, da učinkuje dve uri, nato izmijemo s toplo vodo in nanesemo hranilno kremo.
Za bolj napeto kožo naredimo masko iz mandljev in beljaka. Prevrete mandlje olupimo in drobno zmeljemo. Zmesi dodamo lahno stepen sneg in žličko medu. Maska naj na očiščenem obrazu deluje 20 minut, nato jo z vato in toplo vodo nežno odstranimo.


Še nekaj koristnih namigov: 

  • Če želimo kožo očistiti in osvežiti, je med pestro izbiro sadja najbolje uporabiti avokado, banane, limone, marelice, jabolka, melone, grenivke, ananas in pomaranče.
  • Med zelo koristno zelenjavo za nahranitev in pomiritev kože sodijo krompir, zelena solata, kumare, korenje, zelje in paradižnik.
  • Če želimo pretlačeno sadje zgostiti, da bo nanos na obraz lažji, lahko zmesi dodamo ovseno moko ali jogurt, ki ne zmanjšata blagodejnih učinkovin sadja.
  • Zelenjavni maski lahko dodamo sladko smetano, ki ji poveča hranilno vrednost, ali trdo stepen beljak, če želimo gostejšo zmes.    POZOR!   
Pripomočki morajo biti vedno sterilni, sestavin pa ne smemo segrevati, temveč dodajamo samo toplo vodo. Masko naredimo tik pred uporabo!