Vprašajte strokovnjaka

Mama mi je podarila zemljišče, ki je postalo moja najhujša mora

Pozdravljeni,

pišem vam z dilemo, ki nedvomno obsega medosebne družinske odnose, a me zanima tudi pravna podlaga problema. Za kaj gre: mama mi je z darilno pogodbo podarila del svoje parcele v drugi občini, kjer ima tudi hišo, ker ne zmore več sama skrbeti za tako veliko posestvo. Gre za obdelovalno površino, njivo, sadovnjak in travnik. To je naredila misleč, da mi s tem dela uslugo in da bom vesel njene radodarnosti, a žal je meni ta del zemlje v samo breme.

Z ženo že imava svojo hišo in vrt ob njej, veliko imava za postoriti doma, oba sva zaposlena, tako da nama služba vzame veliko časa, rada pa tudi potujeva. Da moram zdaj kar naprej obdelovati in urejati še podarjeni del mamine parcele, me grozno bremeni.

Že ko je predlagala darilno pogodbo, sem bil skeptičen, a je vztrajala in ji nisem mogel reči ne. No, zdaj, ko je od tega že eno leto, pa lahko brez zadržkov rečem, da jaz te zemlje niti nočem niti ne potrebujem. Ta obveznost, kar naprej letati sem in tja, me močno izčrpava.

Mami bi rad na prijazen način razložil, da lahko zaradi mene tudi proda moj delež ali ga podari komu drugemu v zameno za urejanje površin, samo jaz si tega res ne želim več. Imel sem še brata, a je pokojen, prav tako mamin mož, moj oče, ostala je sama, a se, kljub temu da je že v 70. letih, noče seliti v manjšo, bolj obvladljivo hišo. Razumem, da je to njen dom, a jaz bi rad živel svoje življenje, tako kot si sam želim, ne pa da ohranjam sanje in zapuščino mojih staršev.

Ali sem zakonsko vezan, da moram izpolnjevati materine želje? Glede na vaše izkušnje me tudi zanima, ali mislite, da se mora najin problem končati v konfliktu? Je mogoče, da mama spregleda in razume tudi moje želje ali bova na koncu skregana in z odvetniki vsak na svojem bregu? 

Hvala za nasvet,

Bralec

Vso pravico imate, da svobodno razpolagate z nepremičnino

Spoštovani, 

bo kar držalo, da včasih človeku darilo predstavlja bolj breme, kot pa ugodnost.

A poglejva, kaj v vašem primeru pravijo paragrafi. V vprašanju sicer navajate, da bi želeli, da mama vaš delež (družinsko zemljišče) podari komu drugemu v zameno za urejanje površin, vendar pa morate vedeti, da ste s tem, ko ste darilno pogodbo tudi podpisali (in se verjetno tudi vpisali v zemljiško knjigo) postali polnopravni lastnik podarjene nepremičnine.

Ker je darilna pogodba neodplačen pravni posel, se v njej tudi niste mogli zavezati, da boste v zameno za podarjeno nepremičnino mami nudili določene storitve (kot je to denimo v primeru pogodbe o dosmrtnem preživljanju).

Glede na to, da ste zdaj vi lastnik podarjene nepremičnine, imate vso pravico, da tudi svobodno razpolagate z njo (jo prodate, podarite, daste v najem ipd.). Glede na to, da nimate niti volje niti želje, da bi se ukvarjali s podarjeno nepremičnino, bi bila iz pravnega vidika to tudi najboljša možnost.

Ostane le še moralni problem – in sicer dejstvo, da bi bila mama zaradi takega pravnega posla verjetno razočarana, užaljena, ker je pričakovala, da boste vi tisti, ki boste urejali in obdelovali podarjeno zemljišče.

Zato vam priporočam, da še preden se lotite morebitne prodaje ali dajanja zemljišča v najem, mami povsem človeško obrazložite, da ste ji sicer hvaležni, da vam je podarila omenjeno zemljišče, da pa imate svoje delo in družino, ki vam jemlje preveč časa, da bi se lahko ukvarjali še z njim.

Če je gospa mama razumska, bo to sprejela. Ob tem ji lahko namignete, da lahko tudi sama najde nekoga, za katerega meni, da bi bil kos urejanju in obdelovanju zemljišča, pa boste z njim podpisali ustrezni pravni posel.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE