Mama je ženina bergla

Mama je ženina bergla    Z ženo imava dva majhna otroka, stara dve in štiri leta. Problem najinega odnosa je tašča. Več let sem potreboval, da sem prišel do tega spoznanja. Ženina mama je bila zelo prisotna že od začetka najine zveze, a v tem nisem videl nič nenavadnega. Bilo mi je všeč, da ima punca tako skrbno in ljubečo mamo. Ko sva še študirala, je moja bodoča žena pogosto odhajala domov k njej, da se je tam učila za izpite. To se mi je zdelo v redu. Med vikendi sem se jima pridružil. Tašča me je lepo sprejela. Tast je bil že nekaj let pokojni. Ker je bila sama, smo šli vedno skupaj na morje, to me ni motilo. Razvajala naju je z dobro hrano. Po dveh letih sva se poročila in zaživela skupaj. Tašča je večkrat prišla k nama za kratek čas. Ob vsakem obisku nama je temeljito počistila stanovanje in kaj dobrega skuhala in spekla. Moram priznati, da mi je takrat bilo to všeč. Leto dni po poroki se nama je rodil prvi otrok. Seveda je bila tašča spet v veliko pomoč. Mislil sem, da bo pri nama nekaj tednov, da se žena spočije in se vsi trije ujamemo v novi ritem. Takrat pa sem se zmotil. Tašča je ostala z nami kar celo leto. Po eni strani sem bil zadovoljen, ker je razbremenila ženo, da ni bila preveč utrujena, vendar pa me je motilo, da je stalno prisotna in nimava prave intime. O tem se z ženo nisem pogovarjal, ker sem vedel, da bi jo prizadelo. Z mamo sta se zelo lepo razumeli in sta bili bolj prijateljici kot pa mama in hči. Ob otrokovem prvem rojstnem dnevu se je tašča odselila, po rojstvu drugega otroka pa se je zgodba ponovila. Takrat sem ženi povedal, da mi ni všeč, če je tašča vedno prisotna v najinem življenju. Žena me je le čudno pogledala in mi rekla, naj bom srečen, da imam njeno mamo za taščo. Mislim, da ni razumela moje želje po najini intimnosti in je tudi še danes ne razume. Nikoli nisva sama z otrokoma, z ženo sva se odtujila. Vedno tišči skupaj z mamo in jaz se počutim povsem odveč. Ne vem več, kaj naj naredim.


Samo

Nikakor ne vztrajajte in ne vzdržujte zdajšnjega stanja

Mama je ženina bergla     Razumem vašo stisko in nemoč. Vaša potreba po intimnem družinskem življenju je upravičena. Res pa je, da ste za trenutno stanje odgovorni tudi sami. V začetku vas je tašča uspavala s svojo ustrežljivostjo in kulinarično spretnostjo. Godilo vam je razvajanje in niste se zavedali, da ste se ujeli v past.  

Ljubeč odnos med mamo in hčerko je pomemben, seveda pa se moramo zavedati, kje so zdrave meje takega odnosa. Mama je najpomembnejša ženska v življenju vsakega otroka. Če je mama dovolj čustveno inteligentna oseba, bo znala otroka ljubiti, ne da bi ga pretirano navezala nase. To pomeni, da ga bo spodbujala k samostojnosti, odgovornosti in iskanju njemu lastnih odločitev. S tem bo spodbujala njegovo samozaupanje in mu pomagala razvijati pozitivno samopodobo. Vaša tašča je hčerko razvajala in jo tako onesposobila za zdravo družinsko življenje odrasle ženske. Nikoli ni prerezala popkovine, ki jo veže s hčerko. Mama je še vedno najpomembnejša oseba vaše žene, potem so tukaj otroci in na koncu capljate vi. Tako nebogljeno nesamostojna je, da si življenja brez materine bližine ne zna predstavljati. V vas se je, čeprav pozno, zbudila želja po intimnosti, ki jo lahko ima samo par, kjer ni vmešavanja in nenehne prisotnosti tretje osebe. Vaša žena tega ne čuti in tudi veliko vprašanje je, ali sploh kdaj bo. Mama je bergla v njenem življenju in laže si predstavlja življenje brez vas kot pa brez mame.  

Vaša tašča je ženska, ki si ni uredila lastnega življenja. Kot še precej mlada vdova si ni poiskala novega partnerja ali si vsaj organizirala življenja v okviru svoje družbe in interesov. Vse svoje čustvene in socialne potrebe uresničuje s pomočjo svoje hčerke. Hčerka, vaša žena, je od nje čustveno odvisna. Mama jo je čustveno zlorabila za zadovoljevanje lastnih potreb.  

Razumljivo je, da ste se v takih razmerah od žene odtujili in se sprašujete, kako naprej. Nikakor ne vztrajajte in ne vzdržujte zdajšnjega stanja. Vem, da vam je težko, da ne gre le za vas, da sta tukaj tudi otroka. Poskusite ženi odpreti oči. Bodite odločni in ji povejte, da tako ne bo šlo več. Postavite jo pred dejstvo, da bo v kratkem morala izbrati: med vami in mamo. Upajva, da se bo odločila za vas in družino. Zavedajte se, da bo zanjo odločitev težka. Pa tudi odločitev sama ne bo dovolj. Nujno bo potrebovala pomoč strokovnjaka, ki jo bo strokovno vodil in ji zagotavljal oporo v strokovnem in človeškem pogledu. Seveda bo vso podporo potrebovala tudi od vas. Le tako ji lahko uspe ločitev od mame. Šele ko ji bo to uspelo, bo vaša žena popolnoma odrasla. Takrat bo tudi dovolj dobra mama vajinima otrokoma. Zdaj ji mama odvzema precejšen del materinske vloge. Želim vam, da bi vama uspelo.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE