Vprašajte strokovnjaka

Mama je na vnuka prepisala premoženje, on pa se znaša nad njo

Moja mama je stara 92 let. Živi z vnukom in njegovo družino v svoji hiši z gospodarskim poslopjem in manjšo kmetijo. Vnuk je sin mojega pokojnega brata. Mama je pred nekaj leti podarila polovico vsega imetja vnuku, polovico pa dobi po njeni smrti. Vse je uradno overjeno. Jaz, dve sestri in brat smo se dediščini popolnoma odpovedali. Zapisek smo napravili pri notarju. Mama je v svoji darilni pogodbi navedla nekaj zahtev (nego, postrežbo …), česar pa vnuk ne izpolnjuje v celoti. Celo njegova zunajzakonska partnerica se je je fizično lotila. Zdaj mama razmišlja, da bi šla v dom za ostarele.

Zanima me, kdo mora doplačati oskrbo doma – ima namreč pokojnino v znesku približno 200 evrov. Ali lahko vnuk zahteva, da mi, ki smo se odpovedali dediščini, plačujemo za oskrbo? Ali mora on plačevati, saj se je obvezal v pogodbi – uradno. Kdo lahko razdre pogodbo – mama ali vnuk?

Lepo prosim za pojasnila!

Bralka

Domnevam, da je mama glede dela premoženja z vnukom podpisala pogodbo o dosmrtnem preživljanju. V skladu s to pogodbo se preživljalec (vnuk) zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika (mamo), drugi pogodbenik (mama) pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje (ali del premoženja, kot je v vašem primeru), s tem da je njegova izročitev odložena do izročiteljeve (mamine) smrti.

Čeprav vsebine pogodbe ne poznam, lahko predvidevam, da je njen del tudi dolžnost vnuka, da vaši mami plačuje domsko oskrbo – taka zaveza je namreč v pogodbah o dosmrtnem preživljanju običajna –, kar seveda pomeni, da vnuk ne more od vas zahtevati plačevanja domske oskrbe.

Tako mama kot vnuk lahko zahtevata, da se pogodba o dosmrtnem preživljanju razveže, če živita skupaj, pa se njuno razmerje tako omaje, da postane skupno življenje neznosno.

Pogodbo o dosmrtnem preživljanju lahko razveže tudi sodišče, če se po sklenitvi pogodbe razmere tako spremenijo, da postane izpolnitev pogodbe otežena, in sicer na zahtevo ene ali druge stranke.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE