Vaše čarovnije predvajajo tudi na kanalu BBC, kako je prišlo do tega?

To se je zgodilo pred štirimi leti. Opazili so moje videe na youtubu, začeli so jih predvajati v oddaji Now You See It, v kateri lahko vidimo posnetke znanih čarodejev s celega sveta, med njimi Davida Copperfileda. To je bila velika prelomnica v mojem življenju.

Čaranje je univerzalno, za vas ne veljajo jezikovne ločnice, torej lažje nastopate v tujini, kot na primer komiki?

Gotovo. Ob čaranju ti ni treba govoriti, naše čarovnije lahko na youtubu, facebooku in tiktoku spremljajo ljudje po vsem svetu.

Že pri čaranju opažam, kakšno neverjetno znanje imajo mladi po svetu. Otroci imajo danes dostop do vsega znanja. Ko na kakem nastopu pride do mene kak mlad čarodej, sem navdušen, kako hitro se je nečesa naučil, jaz sem na primer za to potreboval več let. Znanje usvajajo hitreje kot generacije pred nami.   

Kako ljudje na nastopih sprejemajo čarovnije, so zadržani? Kako jih ogrejete?

V času kariere sem spoznal res veliko različnih ljudi. Začnem s humornimi točkami in jih tako pridobim na svojo stran. Če jim takoj nisi všeč, jim tudi kasneje nisi, podobno kot pri stand up komediji. Sicer pa pazim, da so triki vizualni, da jih lahko vidi 10.000 ljudi, ne samo deset.


Kolikokrat vam čarovnija pride prav v običajnem življenju?

Ves čas. Včasih me prepoznajo v trgovini in dobim zastonj čokolado. (smeh) Večkrat skušam polepšati dan tudi mimoidočim. Meni je čarovnija res spremenila življenje.


Ko sem bila jaz otrok, torej pred približno dvajsetimi leti, je bilo čaranje priljubljeno, vsi smo poznali Davida Copperfileda, potem pa se je čarovnija malce umaknila v ozadje. Kako ste jo vi, ki jih zdaj štejete 24, takrat našli?

Začel sem čarati, ko mi je sošolec v osnovni šoli pokazal trik, takrat sem se navdušil. V tistem času je čarovnija začela osvajati splet, tako sem se tudi učil. Vadil sem tudi po 14 ur na dan. Ko sem imel prvi nastop, sem vedel, da želim to početi vse življenje. Imate pa prav, čarovnija res nekaj časa ni bila tako prisotna, zdaj pa skušamo občinstvu spet pokazati, kako čudovita stvar je to. Združuje ogromno zabave, logike, spretnosti, psihologije, nastopanja …

Kaj pa so rekli vaši starši, ko ste jim povedali, da bo čarovnija vaš poklic?

(smeh) Zelo so me podpirali, od nekdaj mi pomagajo. Ko sem jim to povedal, so me seveda vprašali: »Aleksander, kaj pa služba?« Moral sem jim pokazati svoje idole, da so videli, da je to lahko tudi kariera. Moj oče je zdaj moj menedžer, čarovnija je del naše družine. (smeh)

Pogosto slišim zgodbe, kako so se ljudje zaradi družbenih omrežij spet našli po mnogih letih. Družbena omrežja so dobra, če jih znaš uporabljati. Otroci morajo biti seveda res pazljivi, starši jih morajo nadzorovati, da ne delijo reči, ki bodo za vedno ostale tam, njim pa bo žal.  

Je imel že kdo pred vami v družini takšna veselja in darove?

Ne, jaz sem prvi. No, mami je enkrat rekla, da so jo, ko je bila otrok, navduševali čarobni napoji, a se ni zares nikoli ukvarjala s tem. Jaz sem torej prvi, upam pa, da ne zadnji, upam, da bo moj otrok ali vnuk nadaljeval s tem. 

Kako so čaranje sprejeli vaši vrstniki?

V družbi sem bil večino časa kul. Zato zdaj uporabljam slogan Bodi magic, bodi kul, saj kot čarodej znaš nekaj, česar drugi ne znajo, hkrati pa pri ljudeh vzbudiš zanimanje. Nikoli me niso dojeli kot drugačnega, a tudi če bi me, me to ne bi motilo, seveda si drugačen, če čaraš. Šel sem po svoji poti, imel sem cilje. Mladim želim pokazati, da lahko uspeš, če vztrajaš in si priden. Samo nebo je meja.

Ko se pogovarjam s predstavniki vaše generacije, ne moremo mimo družbenih omrežij. Kako jih vidite vi?

Kot nekaj pozitivnega. Pogosto slišim zgodbe, kako so se ljudje zaradi družbenih omrežij spet našli po mnogih letih. Družbena omrežja so dobra, če jih znaš uporabljati. Otroci morajo biti seveda res pazljivi, starši jih morajo nadzorovati, da ne delijo reči, ki bodo za vedno ostale tam, njim pa bo žal. Za moj posel pa so seveda družbena omrežja odlična, ko nekaj objavim, takoj dobim odziv svojih sledilcev.


Katere so najboljše vrline vaše generacije?

Znanje. Že pri čaranju opažam, kakšno neverjetno znanje imajo mladi po svetu. Otroci imajo danes dostop do vsega znanja. Ko na kakem nastopu pride do mene kak mlad čarodej, sem navdušen, kako hitro se je nečesa naučil, jaz sem na primer za to potreboval več let. Znanje usvajajo hitreje kot generacije pred nami.

Zdaj smo vsi v karanteni, je vam lažje, ker vam čas krajšajo čarovnije?

Gotovo. Koronavirus mi je korenito spremenil življenje, nisem več mogel imeti stika s svojim občinstvom, zato sem se preusmeril na splet. Prek tečajev mlade učim čaranja, imam pa tudi spletno trgovino s pripomočki za čaranje. Vsak dan skušam skupaj s svojo ekipo pripraviti kar najboljše vsebine za navdušence nad čarovnijami. Ostali načrti za nastope so se seveda podrli in so prestavljeni na prihodnje leto, moramo pač držati skupaj in počakati, da to mine.