Najbolje se boste odločili, če boste poslušali sebe in lastno vest

Pozdravljeni,

hvala za poslano pismo. Pri sprejemanju odločitev je zelo pomembno vedeti, da obstajata moralni relativizem in moralni pragmatizem. Po moralnem relativizmu je posameznik sposoben prepoznati vrednote, ki so pomembne v kulturi, ki ji pripada, moralni pragmatizem pa sloni na visoki moralni občutljivosti za dejanske okoliščine.

V vašem primeru bi vam svetovala, da izhajate iz moralnega pragmatizma in torej ravnate v skladu s tem, kar vi mislite, da je pravilno. Sebe morate vprašati, s katero odločitvijo in posledicami boste lahko vi živeli. Prisluhnite svojim čustvom in si dovolite odločitev sprejeti na emocionalni način, saj boste le tako lahko naredili tisto, kar bo za vas prav. Tukaj namreč ni pravilnega in napačnega odgovora, je samo tisti, s katerim boste vi pomirjeni.  

Iz vašega pisma je sicer že razvidno, da si želite pomagati mačehi in ji posoditi denar, a vprašanje ostaja, kako boste to storili. Bi radi, da ona očetu pove za svojo namero, ali mu boste vi? Ali pa se boste sprijaznili s tem, da oče ne izve za posojilo, če vam mačeha razloži svoje razloge za to? Skratka, čaka vas temeljiti razmislek, najbolje pa se boste odločili, če boste poslušali sebe in lastno vest.  

Pogosto se zgodi, da sami globoko v sebi vemo, kako bi ravnali, a odlašamo z odločitvijo in iščemo potrditev okolice. Najslabše, kar lahko v tem trenutku naredite, je, da potlačite svoje dvome in poslušate koga drugega. Navsezadnje gre za vaš denar in vašo družino, tako da vam svetujem, da z mačeho še enkrat spregovorite o zadevi. Poskušajte ji na prijazen način predstaviti svoje pomisleke in pogoje, morda bo ob tem spoznala, zakaj je vam pomembno, da je obveščen tudi vaš oče, vi pa boste mogoče uvideli, kaj se skriva za tem, da ona vztraja pri skrivanju posojila.

In ne pozabite, ste odrasla oseba, ki samostojno odloča o svojem življenju in premoženju, zato se ne pustite zmanipulirati, če vas bo dogovor spravil v nelagodje. Pa še to, če gre za večjo vsoto denarja, razmislite tudi o pisnem dokumentu, kjer bo zabeležen vajin morebitni dogovor, da ne boste nekoč obžalovali posojila. Srečno!