21.11.2018

Dr. Lucija Mulej Mlakar

Usodna srečanja in aplavz pogumu

Bart, sin bogatega očeta in vplivne mame, lepo, mehko in prijazno pluje čez otroštvo, kjer zelo hitro prepozna, da je njegova družina »boljša« od ostalih. Res je, očka ima dragocen avtomobil, družinska hiša je višja od ostalih, družinske pomočnice urejajo dom in vikend in barko in seznam gostov raznih banketov in sprejemov ter pralnico, kjer seveda nihče ne pere sam. In tako se vpenja v družbo in gradi nevronsko omrežje, kjer njegov jaz in samopodoba iz ene zgodbe o »teče kot po maslu« v drugo zgodbo »lahkotno in srečno« ustvarjata lastno vrednost, ki je seveda utemeljeno višja od drugih. Denar ima moč, opaža, in svet mu odpira vrata in ga obožuje. Uspavan, oboževan in »razcartan« nadaljuje smer iskanja družice, ki je seveda lepa in uslužna, in cel svet se uklanja njegovemu šarmu, ki je privzet, kupljen in brez kančka poguma. A Bartu vztrajno nekaj manjka…

izr. prof. dr. Lucija Mulej Mlakar

Izredna profesorica in doktorica sociologije znanosti, poslovna antropologinja in avtorica uspešnic Skrivnost – zakaj ne deluje pri vas, OnKraj RazKritja ter Heroji, Pogovori z Erosom.

Vrednost prestiža je baje vprašljiva, pravijo modreci, in nevarna, trdijo izkušeni. In ko sedi na seminarju nekje v tujini, ki je seveda nesramno drag in le za izbrance, razmišlja o tem, kako so ljudje nevedni. Bart verjame, da ima vsak od nas moč in na seminarju o »magiji pozitivnega mišljenja«, ki bogate naredi še bogatejše, v sebi začuti klic po nečem globljem. Vsak lahko postane, kar hoče, si misli, saj tako so ga učili doma. Bart ne pozna drugih plati življenja, ovir in stisk in je, skladno z okoliščinami lastnega bivanja nesposoben razumeti, sočutiti in prepoznavati prave slike bolečin in trpljenja. Čeprav sliši in bere o umorih, genocidih in zlu, o tem ne razmišlja. Res je, ni sam kriv, da je plehak in brez vesti, saj okoliščine določajo naš domet, našo kvaliteto, pogled in usodo. 

Zakaj ljudje nimajo pojma, kdo so? Ker se ne potopijo v neljube občutke notranjega zrenja, ki se odstrejo v tišini. Ker ne srečajo prebujenih ljudi, ki bi jih iz sna ničevosti zbudili. Sledijo enostavnim rešitvam in se ne vprašajo, zakaj. Zdrav razum uspava udobje užitkov vseh vrst.  

Strinjamo se, da res ni težko imeti »dobre samopodobe«, ko nam gradnike, prve vogelne kamne in stebre postavijo bogati in vplivni starši in njih horda privržencev, ki kima nam in njim zavoljo lastnega ugodja, interesa in prestiža. Barta nihče ni naučil, kaj pomeni beseda »pristnost«, saj je njegov domet le lastna korist in umetni jaz, ki se vselej ukloni igri kupljenega ugleda in plohi praznih besed, odetih v prijazen nasmeh in pohlepno žareče oči.  Njegova samopodoba ni trdna, jasna in nikakor ne plod dela njegovih rok, misli, srca, duše in razuma. Bart je le podaljšek ega roditeljev, ki ga razumejo kot svoje nepremičnine in blagodati.

Zakaj ljudje nimajo pojma, kdo so? Ker se ne potopijo v neljube občutke notranjega zrenja, ki se odstrejo v tišini. Ker ne srečajo prebujenih ljudi, ki bi jih iz sna ničevosti zbudili. Sledijo enostavnim rešitvam in se ne vprašajo, zakaj. Zdrav razum uspava udobje užitkov vseh vrst. 

Slovenec ni zavisten, pač pa ljubosumen na pogum sodržavljana, kar prikazujemo v nadaljevanju. Naš Bart sreča Neli, hčer delavke in alkoholika. V njo se nesmrtno zaljubi, saj je Neli samorastnik, dekle odrekanj in hudih stisk, ki ji plehkost in nečimrnost, zlasti pa neempatičnost Barta ustvarja silovit notranji odpor. Njen pogum je vsekakor najmočnejša erotična silnica za Barta in številne druge moške, ki v njej vidijo arhetipsko boginjo Artemido in Afrodito obenem. Saj vemo, da je gon po nedosegljivem glavni vir napoja Erosa, in usodno srečanje Barta in Neli ustvari igro naključij. Neli ne zanima le moški z denarjem, saj ni bila vzgojena v izkoriščevalko, pač pa v borko in neodvisno ustvarjalko. Privlačijo jo ljudje z jazom, ki so podobni njeni mami: jasni, pristni, osredotočeni, pošteni in v ravnovesju. Okoliščine Nelijinega življenja so jo neusmiljeno gnale k spoznanju, kaj je vredno in kaj kaže le videz vrednosti. Zato je Bart s svojim prestižnim pedigrejem ne osvoji, in ko se srečujeta poslovno, se njen odpor do njega utrjuje, njegova naklonjenost pa pridobiva sive odtenke. Ker je ne more dobiti, ji želi škoditi.Neli pozna travme, razume globino življenja in Bartu prične pomagati. In tu se zgodi preskok v realnost drugega reda, ki je plod plemenite in globoke duše Neli ter skritih kvalitet Barta, ki jih ležernost in plehkost doma niso zadušile v celoti. Pripelje ga k prijateljici, ki z Bartom prične sodelovati. Vsaka nova terapija odstre nov pogled. Bart spoznava, kako uspavan je bil v materializem.

Neli kasneje spozna Primoža, pravega dedca s pogumom in jazom in se vanj takoj zaljubi. Ni bogat, a ima vse tisto, kar Neli išče. Bart skozi mesece razumeva, da je prava smer zanj iskanje notranje pristnosti, integritete, samoodgovornosti, poguma in budnosti. Bart ne sodi svoje materialistične družine, spoznava pa, da je skoraj umrl od hlada in dolgočasja praznih odnosov. Ve, da z materialnim bogastvom ni narobe prav nič, le duhovnih vrednot in čustvene topline ne sme uničevati! Neli preboli, ohranita posebno prijateljstvo. Spoznal je sebe, in to je sveti čas. V sebi postaja srečen.

Neli v tej zgodbi odigra vlogo srčne povezovalke, ki spreminja smer in usodo. Svojo bolečino je prečistila in je ni uporabljala kot izgovor, manipulacijo ali prodajno orodje. Prigarala je moč povezovanja, ki se odraža v spravi in odpuščanju. In Bart? Ljubezen ga je prebudila in odprla do te mere, da se je pripravljen spreminjati.

Govorite jezik ljubezni, kjer je vaša samopodoba dovolj trdna, da znate stopiti korak nazaj in se opravičiti? Ali raje govorite jezik moči in trmasto vztrajate pri svojem prav in uporabljate vsa sredstva, od laži, spletk do obrekovanj, samo da poskrbite za sebe in svoj zarod? 

Kdo bi v tej idealno tipski, stereotipni zgodbi želeli biti vi? Bart, Primož ali Neli? Iščoč notranja bogastva, ki so temelj stabilne samopodobe, ali zunanjih bližnjic, ki se slej ko prej končajo v slepi ulici? Seveda imamo lahko oboje, tako obilje materije in duha, če le rastemo in ohranjamo stik z lastno globino in milino.

Veste, osebna rast ni luksuz, pač pa garanje. In pot do izgradnje stabilne samopodobe ni pot kimanja, izigravanja drugih ali slepega laganja. Pot stabilne samopodobe je pot poguma in integritete. In res je, da sami pogostokrat ne določamo usod življenja, a naša strast lahko odpre poti tam, kjer ni še niti smeri.

Zato se vprašajte, kateri jezik govorite vi? Ločujete in sovražite svet v črno belem, ali znate iskati spoj, kot naša Neli?

Govorite jezik ljubezni, kjer je vaša samopodoba dovolj trdna, da znate stopiti korak nazaj in se opravičiti. Biti to, kar ste, četudi vašemu pogumu ne ploska nihče? Ali raje govorite jezik moči in trmasto vztrajate pri svojem prav in uporabljate vsa sredstva, od laži, spletk do obrekovanj, samo da poskrbite za sebe in svoj zarod? Kakor koli že, nikdar ni prepozno, da vam usodna srečanja spremenijo smer reke življenja, ki za vse nas teče v isto smer – proti morju, oceanom in večnosti.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE
newsletter
onaplus logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
onaplus logo

Naročite se
na OnaPlus in izkoristite
25% popust!

NAROČI SE