Vprašajte strokovnjaka

Ljubica mi je obljubila, da se bo ločila, zdaj pa jo je strah moža

Že nekaj časa se vrtim v začaranem krogu in ne znam presoditi, kako se odločiti, zato bi želel, da še nekdo drug, ki ne pozna moje situacije, poda svoje mnenje. Pred dvema letoma sem spoznal žensko, ki je deset let starejša od mene. Starostna razlika naju ni nikoli motila. Takrat sva bila oba v partnerskih odnosih. V svojem zakonu z zdaj bivšo partnerico sem bil nesrečen. Tudi ženska, ki sem jo spoznal, je bila nesrečna v svojem zakonu. Skupaj sva začela odkrivati nova čustvena obzorja, ki jih prej nisva poznala oziroma jih nisva imela priložnosti spoznati. Njen partner se je po razkritju najinega odnosa za nekaj časa izselil iz njunega stanovanja, moja bivša partnerica pa za vedno, prav tako sva se ločila. Z žensko sva nato na njen predlog (začasno) pretrgala stike in si kasneje dopisovala le prek sporočil. Od njene prijateljice sem izvedel, da ji je partner grozil s samomorom in da je pod pritiskom teh groženj popustila in mu dovolila, da se preseli nazaj k njej. V zadnjem letu sva se večkrat dobila in bila intimna, ampak vedno, ko njega ni bilo doma. Ko sva se pogovarjala o njunem odnosu, mi je povedala, da se ločujeta in se bo on odselil. Njegova selitev traja že nekaj časa, več kot leto. Ko je doma ali ko sta skupaj, se ona ne oglaša. Če pa se že, zelo skopo. Niti ne dovoli, da bi se približal stavbi, kjer živi. Mislim, da si želi končati odnos z njim in da me resnično ljubi, pri čemer se boji biti ponovno izpostavljena grožnjam s samomorom, saj je on nesrečen in ne želi sprejeti dejstva, da bi bila njegova »partnerica« srečna z drugim. Ali je še smiselno, da vztrajam s to žensko?

Vaš bralec

Izvedeti morate, ali ima smisel vztrajati

Domnevajva, da je res, kar mislite, to je, da vas ženska, s katero sta spoznala do tedaj neznana čustvena obzorja, resnično ljubi. V tem primeru je smiselno, da vztrajate in ji daste priložnost, da uredi odnose z možem, ob katerem je bila nesrečna, a ji zdaj grozi s samomorom. Grožnjo s samomorom je treba vzeti resno in verjetno nikakor ne želite, da bi jo njen mož uresničil in z mučnimi občutki krivde obremenil predvsem njo, pa tudi vas. Moževo izsiljevanje vaše ženske sicer nima pravega smisla, saj je tako ne more pripraviti do tega, da bi ga vzljubila, ko pa je enkrat že bila z njim nesrečna in sta se razšla. Poleg tega ljubi vas. Toda v stiski, ki ga je prignala do točke, da je začel groziti s samomorom, ima zanj njegovo ravnanje smisel.

Njegova selitev iz stanovanja, v katerem živita z vašo žensko, traja že eno leto. Razumljivo je, da ste nestrpni. Zaradi grožnje s samomorom kaže, da se bo selitev še odložila. Vi ste sprejeli odločitev, ki nikakor ni preprosta, in se ločili, in enako pričakujete od nje. Če vas resnično ljubi, in vi njo, boste verjetno želeli vztrajati in počakati, da uredi odnose z možem in bo ta sprejel dejstvo, da je zanj izgubljena. Kaj neki ga žene, da se s tem ne more sprijazniti? Njen mož potrebuje psihološko pomoč in dobro bi bilo, da si jo poišče. Toda tega najbrž ne bo hotel storiti. Morda pa bi ga vaša ženska pripravila do tega, da skupaj, kot zakonski par, poiščeta strokovno pomoč. S pomočjo strokovnjaka bi mož lahko prišel do uvida v nesmiselnost svojega početja in zaprl to poglavje svojega življenja. Ji boste to predlagali?

Ko berem vašo pripoved, pa me obhajajo še nekateri pomisleki. Napisali ste, da je vaša ženska, potem ko se je njen mož izselil, predlagala, da začasno pretrgata stike. Zakaj? Še bolj nenavadno je, da ste o grožnji s samomorom izvedeli od njene prijateljice. Zakaj vam ona tega ni povedala? Pomisleke vzbuja tudi to, da vam ne dovoli približevanja stavbi, v kateri živi. Strinjam se, da nima smisla izzivati in se kazati očem njenega moža, toda njeno izjavo je slišati kot ukaz, ki sodi v razmerje med nadrejenim in podrejenim, ne pa v odnos med zaveznikoma. Poleg tega izselitvi njenega moža ni videti konca. Je to zgolj zaradi bojazni pred omenjeno grožnjo ali pa si morda ne želi zadeve pospešiti zaradi drugih razlogov? In ne nazadnje se sami sprašujete, ali naj še vztrajate. Ali razmišljate, da se morda nima trdnega namena ločiti in zapustiti moža zaradi vas?

Upam, da namig iz prejšnjega vprašanja ni utemeljen in da so omenjene nenavadnosti le posledica pritiska moževe grožnje s samomorom. Predlagam vam, da se o tem prepričate. V zadnjem letu sta se večkrat dobila in bila tudi intimna, torej imata zaupen stik. Izkoristite to danost in ji prijazno povejte svoje misli. Bodite zares prijazni, kajti zelo verjetno občuti veliko stisko zaradi moževih groženj. Bodita odkrita drug z drugim, utrdita svoje zavezništvo in si bodita v podporo. Upam, da bosta s pogovorom pregnala bojazni in utrdila vajin odnos ter postala še bolj odločna, da nekoč zaživita v srečnem partnerskem odnosu.


Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE