Nekaterih stvari je vedno premalo, denimo denarja, priznanj, ljubezni, časa in predvsem spokojnosti, sproščenosti, torej vsega, kar je nasprotno od divjanja in nabiranja stresa. Ne potrebujemo samo drugačnega prehranjevanja, zdravega življenja, obrokov, ki jih pojemo v miru in ob njih uživamo, potrebujemo tudi upočasnjen seks. Drsenje namesto dirjanja. Čas za nežnosti.

BOJUJ SE ALI BEŽI

Ni muha enodnevnica, sproščen in nežen seks ni nova moda, to je dejstvo, ki ga lahko potrdi tudi veliko seksologov in psihologov. Vedo, da precej spolnih težav (prehiter izliv, pomanjkanje želje in pripravljenosti) sicer ni izmišljenih, vendar je njihov izvor mogoče pogosto povezati s pomanjkanjem časa, stresom, hitenjem … Merjenje hormonov, ugotavljanje pH-vrednosti nožnice, iskanje telesnih napak – to so hvalevredne preiskave, ki pa naj nas ne odvrnejo od dejstva, da sta sproščenost in počasnost odločilni za dober seks.Če pogledamo daleč v preteklost, vidimo, da je nagnjenje k hitremu ukrepanju in veliki telesni aktivnosti zasidrano v naših genih. V smrtno nevarnih okoliščinah si preprosto ne moremo privoščiti počasnosti in še zdaj velja moto: bojuj se ali beži. Počasen prapraprednik ni imel možnosti preživetja, če so ga napadle divje živali, samo hitrost in napetost mišic zaradi stresa sta mu reševali življenje. A zdaj nam ni treba vsevprek in cikcak bežati, da bi preživeli. Prav tako večini ni potreben hiter seks za grmovjem v stalni napetosti, ali se bo na drugi strani pojavil nepovabljen gost. Zdaj si lahko vzamemo čas za seks, kar pa je za mnoge zelo težko. Vzrok je preprost: hitro ukrepanje še vedno zmanjšuje napetost in odpravlja strah.

PRVINSKI NAGON

Na primer: če v pomembni razpravi dolgo čakamo na besedo, se v nas širi napetost, rasteta stres in strah, zdi se nam, da nam možgani hromijo in z njimi mišice in živci. Če pa dobimo besedo prvi, so naši možgani neverjetno bistri, besede tečejo hitro in gladko, začetna napetost popušča. Sproščeni smo in učinkoviti. Nehote se ta prvinski nagon ponavlja pri seksu. Pri veliko parih je prehiter in predivji, eden ali oba si želita čim hitreje sprostiti napetost in se umiriti.Naglica, s katero pomirjamo spolno napetost, je postala v našem hitrem, prehitrem času merilo dobrega seksa, vendar po krivici. Za dober seks se morajo združiti sproščenost, počasnost in nežnost. To je kombinacija, ki zagotavlja spokojnost, sproščenost in srečo tudi po vrhuncu. Kadar reče ženska: Potrebujem čas, s tem gotovo misli »počasneje«. Tudi moški lahko uživajo v počasnem ritmu in počasnem stopnjevanju napetosti, saj potrebujejo tudi njihovi živčni končiči, ki v možganih spreminjajo dotike v vzburjenje, mehke, stalne in dolge dražljaje, da lahko svoje delo opravijo stoodstotno. Ženske na klic vedo, zakaj zadovoljujejo stranke s počasno ročno tehniko.

Z OBČUTKOM

Ste za akcijo? Poskus, ki ga lahko naredimo doma, je preprost: najprej hitro pobožamo partnerjevo hrbtno stran roke, nato pa počasi drsimo po njej. Prvega dotika ne bo opazil ali pa bo samo trznil z roko, počasen dotik pa mu bo prijeten, lahko da ga bo vzel kot povabilo, kot prvo dejanje počasnega dajanja in jemanja.

Počasi in z občutkom je torej glavno pravilo dobrega seksa, uživati in se zadrževati. Vsega se da naučiti, trdijo psihologi, in učenje je včasih slajše od dovršene rutine. Najprej torej slow food, za njim pa še slow sex.