Zgodi se, da se niti življenja pretrgajo. Zlomi se nezlomljivo. Premine. Odide. Kaj sledi, ko pot življenja ubere svojo pot? Največkrat nepredvidljivo. A ne nujno nepremagljivo.

Jasno, naš notranji svet je do temeljev pretresen in sčasoma se, če ob zaključkih začnemo odkrivati sebe, dotaknemo nedotaknjenega. Skritega. Spregledanega. Nedoživetega. Nenarejenega. Neizrečenega. Nedorečenega. Nedokončanega. Konca – očiščenega in prečiščenega – kot da ni. Vedno ostane kaj tam globoko pod površjem.

Obstaja bližnjica do osvoboditve duše? In kaj če ne? Vsaj taka dokončna. Resnica je, da v življenju nekaj nedokončanega na prelomni točki za zmeraj ostane nedokončano. Drugače ne more biti. In je tudi tako prav. Mora biti.

(Ne)dokončano. Drage ustvarjalke pisane besede, si upate spustiti leva iz kletke? Lahko se izkaže, da je izpuščen krotek muc. Potopite se v svoje globine in se prepustite ustvarjalnosti. Vaša zgodba je tista, ki nas zanima. Prepričajte nas in bralke One ter Oneplus, da je mogoče in vredno belo praznino po koncu napolniti z barvami življenja.

Ker danes je včerajšnji jutri. In jutri je spet nov dan. 

Potek literarnega natečaja 

Zgodbe, ki jih boste poslale, naj ne presežejo 7000 znakov s presledki vred (tri tipkane strani). Pošljite jih v elektronski obliki na: oninazgodba@delo.si, Zadeva: Literarni natečaj 2021; ali po pošti na naslov Ona in Onaplus, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, s pripisom: Literarni natečaj 2021

Vse, ki se boste odločile za pisanje, na Oninem literarnem natečaju sodelujete anonimno. Zgodbo podpišite s šifro. Tiste, ki jo boste poslale po elektronski pošti, obvezno ob šifri pripišite še telefonsko številko, na kateri boste dosegljive, če bo vaš prispevek izbran med najboljših deset, da vas povprašamo po polnem imenu in naslovu. Zgodbe, poslane po pošti, naj bodo obvezno v treh izvodih, priložite jim zaprto kuverto, označeno s šifro, v kuverti napišite svoje ime in priimek, naslov in telefonsko številko

Vaša dela pričakujemo do ponedeljka, 3. maja 2021. To je zadnji veljavni datum na kuverti ali odposlani elektronski pošti za oddajo vaših literarnih prispevkov. 

Izbor zmagovalke

Deset najboljših zgodb bo izbrala komisija. Objavljene bodo v posebni knjižici Onina zgodba 2021. Priložena bo reviji Onaplus, ki bo izšla v torek, 6. julija 2021. Zmagovalno zgodbo bodo izbrali vse bralke in bralci revij Ona in Onaplus, po načelu ena glasovnica – en glas. Kupone za glasovanje bomo objavili tudi v torek, 3. avgusta 2021, ko bodo izšle še v Oni
.
Za zgodbo, ki vas bo najbolj prepričala, boste lahko glasovali tudi na www.onaplus.si. O vseh podrobnostih boste pravočasno obveščeni. 

V uredništvu bomo prispele glasove prešteli. Avtorico zmagovalne zgodbe in drugih devetih, uvrščenih v finale, bomo z imenom razkrili predvidoma v začetku septembra.

Nagrade 

Avtorici najboljšega literarnega prispevka bomo podarili tradicionalno Onino pero in 500 evrov bruto

Seveda bomo poskrbeli tudi za dvajset izžrebanih bralk in bralcev, ki boste poslali kupone s svojimi glasovi za zmagovalno zgodbo ali zanjo glasovali na www.onaplus.si. Obdarili vas bomo s privlačnimi Oninimi nagradami.