So časi, ko začne človek zaradi najrazličnejših dogodkov dvomiti o začrtanem, ali recimo temu – o usodi. In je lahko ena misel, en človek, ena beseda, eno dejanje tisto, ki prelomi nezlomljivo in nas potisne naprej v življenju. Seveda tudi obratno. In se lahko zaradi ene misli, enega človeka, ene besede, enega dejanja znajdemo v škripcih.

Ampak kaj je pravzaprav usoda? Je to srečanje dveh v supermarketu? Ljubezen na prvi pogled? Naključje po desetih letih? Klik na družbenem omrežju? Nesreča na cesti? Srčna kap? Strmoglavljenje letala? Okužba na čezoceanski križarki? Obenem se poraja večno vprašanje: mar se da na usodo vplivati? Spremeniti njeno pot, njen namen?! Kako? Z verovanjem? Meditacijo? Rekreacijo? Manipulacijo?

Slišati je kar naprej, da so spremembe edina stalnica v naših življenjih. Bodisi majhne bodisi velike. Rek velja. Vedno in povsod. Spremembe spreobrnejo vse, kar je. Je bolje kljubovati usodi ali se ji prepustiti? So spremembe lahko stvar odločitve ali je stvar odločitve spremeniti predstavo o spremembah? Sicer pa so že naše babice dejale, da je vsaka stvar za kaj dobra in se vse v življenju zgodi z razlogom.

Tistega dne se je vse spremenilo. Kaj se vam je, drage ustvarjalke in ustvarjalci pisane besede, spremenilo tistega dne in je bil naslednji čisto drugačen? Prepustite se ustvarjalnosti. Vaša zgodba je tista, ki nas zanima. Prepričajte nas in naše bralke ter bralce, da verjamete v življenje.

Potek literarnega natečaja

Zgodbe, ki jih boste poslali, naj ne presežejo 7000 znakov s presledki vred (tri tipkane strani). Pošljite jih v elektronski obliki na: oninazgodba@delo.si, Zadeva: Literarni natečaj 2020; ali po pošti na naslov Ona in Onaplus, Dunajska 5, 1509 Ljubljana, s pripisom: Literarni natečaj 2020.

Vsi, ki se boste odločili za pisanje, na Oninem literarnem natečaju sodelujete anonimno. Zgodbo podpišite s šifro. Tisti, ki jo boste poslali po elektronski pošti, obvezno ob šifri pripišite še telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi, če bo vaš prispevek izbran med najboljših deset, da vas povprašamo po polnem imenu in naslovu. Zgodbe, poslane po pošti, naj bodo obvezno v treh izvodih, priložite jim zaprto kuverto, označeno s šifro, v kuverti napišite svoje ime in priimek, naslov in telefonsko številko.

Prispevke pričakujemo do ponedeljka, 4. maja 2020. To je zadnji veljavni datum na kuverti ali odposlani elektronski pošti za oddajo vaših literarnih del.

Izbor zmagovalke

Deset najboljših zgodb bo izbrala komisija. Objavljene bodo v posebni knjižici Onina zgodba 2020. Priložena bo reviji Onaplus, ki bo izšla v torek, 7. julija 2020.

Zmagovalno zgodbo bodo izbrali vse bralke in bralci revij Ona in Onaplus, po načelu ena glasovnica – en glas. Kupone za glasovanje bomo objavili tudi v torek, 4. avgusta 2020, ko bodo izšle še v Oni.

Za zgodbo, ki vas bo najbolj prepričala, boste lahko glasovali tudi na www.onaplus.si. O vseh podrobnostih boste pravočasno obveščeni.

V uredništvu bomo prispele glasove prešteli. Avtorico ali avtorja zmagovalne zgodbe in drugih devetih, uvrščenih v finale, bomo z imenom razkrili na sklepni prireditvi, predvidoma v začetku septembra.

Nagrade

Avtorici ali avtorju najboljšega literarnega prispevka bomo podarili tradicionalno Onino pero in 500 evrov bruto.

Seveda bomo poskrbeli tudi za dvajset izžrebanih bralk in bralcev, ki boste poslali kupone s svojimi glasovi za zmagovalno zgodbo ali zanjo glasovali na www.onaplus.si. Obdarili vas bomo s privlačnimi Oninimi nagradami.