Kako v klinični medicini opredeljujete anemijo ali slabokrvnost? 

Slabokrvnost je pogosto bolezensko stanje. Pomeni zmanjšano količino eritrocitov (E) in koncentracije hemoglobina (Hb) v krvnem obtoku. Posledica je zmanjšana sposobnost prenosa kisika in s tem zmanjšana telesna zmogljivost. Hemoglobin v eritrocitu veže kisik v pljučih, ga prenaša do tkiv, kjer ga odda, in v celicah omogoči oksidativno presnovo. Anemije razdelimo glede na čas in način nastanka ter glede na velikost eritrocitov. Po času jih delimo v akutne in kronične, po načinu nastanka po krvavitvah (npr. iz prebavil ali rodil), zaradi prekomernega razpada E (hemolitične anemije) in zaradi motenega ali nezadostnega nastajanja E v kostnem mozgu. Glede na velikost eritrocitov so anemije mikrocitne (majhni E), makrocitne (veliki E) in normocitne (E primerne velikosti). 


Tudi v obdobju nosečnosti se pojavi anemija, običajno zaradi nesorazmerja med volumnom plazme in velikostjo E, kar vpliva na zmanjšanje količine Hg, često pa tudi zaradi pomanjkanja železa, ki je povezano s povečanimi potrebami. Številne nosečnice zato redno uporabljajo pripravke železa in folne kisline. 


Kakšne so normalne koncentracije hemoglobina v krvi in katere so znak za alarm? 

Uveljavljena so priporočila, ki za moške kot spodnjo normalno vrednost koncentracije hemoglobina v krvi priporočajo 130 g/l in za ženske 120 g/l. Glede na koncentracijo hemoglobina opredelimo anemijo kot blago (Hb > 100 g/l) srednje hudo (Hb 100–0 g/l) in hudo (Hb < 70 g/l). Najpogostejša znaka sta bledica kože in sluznic ter zmanjšana telesna zmogljivost. Znak za alarm, ki ga bolniki zaznajo, so običajno krvavitve! 


Kako se slabokrvnost najpogosteje izraža? 

Simptomi se lahko razvijejo hitro, v nekaj urah –denimo po obilni krvavitvi iz prebavil – včasih pa v nekaj mesecih, ob kronični izgubi. Pri hudi anemiji, ko je vrednost Hg < 70 g/l, se pojavijo splošni simptomi, ki so posledica motenj v delovanju srca in ožilja, centralnega živčevja, mišičja, spremembe v delovanju prebavil ali spolnih organov. Splošni simptomi so oteženo dihanje, bolečine v prsnem košu in razbijanje srca ter bolečine v mečih, ki se pojavijo pri hoji. Kot simptom se lahko pojavijo tudi glavobol, vrtoglavica, šumenje v ušesih in zaspanost. Del bolnikov toži zaradi slabe koncentracije in utrudljivosti. Bolniki s simptomi prebavil navajajo neješčnost, nagon po bruhanju, težave z vetrovi ter motnje odvajanja. Pri hudi anemiji se lahko pojavijo motnje menstrualnega ciklusa, zunajciklične krvavitve ter izguba libida ali potence. Ali je mogoče, da tegobe zamenjamo s podobnimi ob stresnih obremenitvah, kot so denimo tesnoba, nemir, napetost, zaskrbljenost, razdražljivost, jeza? 

Bolniki svoje težave različno zaznavajo, zato lahko težave zaradi anemije zamenjamo s tistimi, ki se pojavijo ob obremenitvah, v primeru stresa ali zaskrbljenosti. Klinični pregled in pregled krvi spadata med osnovne postopke obravnave teh bolnikov. 


Je priporočljivo vsake toliko časa preveriti krvno sliko? 

Da, saj je preiskava dostopna, izbranega zdravnika in bolnika lahko opozori, da se vzroki težav skrivajo drugje, ali pa pomiri, če so vrednosti primerne. Kaj lahko povzroča slabokrvnost? 

Vzroki so raznoliki, a najpogostejši je pomanjkanje železa, ki se često pojavi v obdobju odraščanja in pri ženskah v rodnem obdobju zaradi krvavitev. Med vzroke spadajo kronične bolezni in vnetja (npr. revmatske bolezni), maligne bolezni, kronična ledvična odpoved, jetrne bolezni, nekatere bolezni žlez z notranjim izločanjem ali anemija, ki nastane zaradi infiltracije kostnega mozga. Tudi v obdobju nosečnosti se pojavi anemija, običajno zaradi nesorazmerja med volumnom plazme in velikostjo E, kar vpliva na zmanjšanje količine Hg, često pa tudi zaradi pomanjkanja železa, ki je povezano s povečanimi potrebami. Številne nosečnice zato redno uporabljajo pripravke železa in folne kisline. 


Ali je res, da sta poleg železa za normalno nastajanje eritrocitov nujna folna kislina (folati) in vitamin B12? Tudi njuno pomanjkanje povzroči razvoj slabokrvnosti? 

Folna kislina in vitamin B12 sodelujeta pri tvorbi eritrocitov v kostnem mozgu. Ob pomanjkanju je tvorba motena, v krvni obtok se izplavljajo veliki eritrociti, megaloblasti. V primeru operativno odstranjenega dela želodca (npr. resekcija po tipu Billroth II) je motena absorpcija vitamina B12, zato se razvije pomanjkanje in je potrebno njegovo dosmrtno nadomeščanje. Kako zdravite bolnike z anemijo? 

V diagnostičnem postopku poskušamo ugotoviti vzrok in pozdraviti bolezen, ki jo je povzročila. Pri iskanju vzrokov moramo včasih pomisliti tudi na redkejše, denimo zaradi poklicne izpostavljenosti ali podedovanih bolezni. Bolnika pogosto zdravimo le simptomatsko, s transfuzijami koncentriranih eritrocitov, pripravki železa, folne kisline in vitamina B12.