Vprašajte strokovnjaka

Korupcija v naši občini: Župan nas izsiljuje in nam grozi

Zdaj ko je javnosti prekipelo zaradi najrazličnejših lopovskih mahinacij v številnih slovenskih občinah, se mi zdi pravi čas, da tudi sam opišem dogajanje v naši občini in vas obenem prosim za pravni nasvet. 

Sem lastnik precej velikega posestva, na katerem naj bi občina zgradila neprofitna stanovanja. Sam sem prepričan, da sploh ne bo šlo za gradnjo neprofitnih stanovanj, ampak je to le krinka za občinsko mešetarjenje z zemljišči. Z županom sva se o prodaji nekajkrat neformalno pogovarjala, zemljišče pa sem bil pripravljen prodati za korektno ceno, ki je bila za več kot 20 odstotkov nižja od tiste, ki bi jo lahko dosegel na trgu. 

Nisem želel iti v konflikt z občinskimi oblastmi, želel sem se le, da me župan ne sramoti z nizko odkupno ceno. A se je zgodilo prav to. Začel mi je nižati ceno in mi hitro groziti, da me bodo razlastili, če zemljišča ne bom prodal po ponujeni ceni, kar lahko storijo zaradi javnih interesov. 

Ko sem se malo pozanimal pri drugi lastnikih zemljišč, ki so bili občini prav tako primorani prodajati svojo lastnino po nizkih cenah, sem o županu izvedel grozne stvari. O njegovi navezi z lokalnimi podjetniki in z družinskimi člani zaposlenih na občinski upravi, o številnih poslih, ki so jih sklepali pod mizo, v gostilnah, celo na humanitarnih prireditvah! O številnih zlorabah zakonodaje na področju javnih naročil ipd. Ni da ni. 

Očitno je, da je tak način delovanja že dolgo časa županov »modus vivendi«. Izvedel sem, da je bil pred časom že pravnomočno obsojen zaradi korupcije, a jo je odnesel le s pogojno obsodbo. 

Sam sem zdaj v tako imenovanem nujnem postopku razlastitve mojega zemljišča, ker sem se upal upreti sramotnim občinskim prodajnim pogojem. Z občino se še vedno pogajam o odkupu, saj nisem privolil v ceno, ki jo je občina določila v navezi z očitno skorumpiranim cenilcem. Zanima me, ali se lahko taki ceni uprem oziroma ali sploh imam kakšna pravna sredstva zaradi nezakonite razlastitve.

Bralec

Zoper odločbo o razlastitvi se pritožite na okoljsko ministrstvo

Nedavno sem nekje prebral, da je pojav narcisoidnih psihopatov, ki znatno obvladujejo tudi slovensko politično in poslovno sceno, posledica pomanjkanja negativne selekcije v nekdanjih državah vzhodnega bloka, ki so zavestno zatirale tisto pravo, intelektualno elito, zaradi česar so namesto predstavnikov te na površje priplavali različni neizobraženi in nerazsvetljeni lopovi in prevaranti ter postopno zasedli pomembne družbene položaje. Tak sistem naj bi podedovala tudi Slovenija, kar pojasnjuje pojav ogromnega števila pokvarjenih in nesposobnih politikov in gospodarstvenikov v naši državi.

No, sam bi dodal še to, da je dejstvo, da na številnih pomembnih političnih in gospodarskih položajih že predolgo vedrijo posamezniki, ki so v osebnem razvoju obstali na začetni stopnji znamenite lestvice hierarhije človekovih potreb, ki jo je oblikoval sloviti ameriški psiholog Abraham Maslow; na tej lestvici je najnižja stopnja povezana le z zadovoljitvijo materialnih potreb (beri: s kopičenjem materialnih dobrin), najvišja pa z etičnostjo in samo uresničitvijo, tudi posledica tega, da se intelektualna elita zavestno odmika od politike, ker so v njej pravila igre pač postavljena na obupno nizki ravni, na katero se pač intelektualci nočemo in se nam ni treba spustiti. Posledica tega je seveda začarani krog, v katerem smo obsojeni na vladavino različnih šerifov, ki so po Maslowovi lestvici končali le osnovno šolo ali pa še te ne. Taki se v političnem »kupleraju«, ki vlada v podalpski državici, pač znajdejo kot ribe v vodi.

Ni potrebna kakšna poglobljena analiza za ugotovitev, da tudi vaš župan spada v to šerifsko kasto roparjev javnega denarja, kar ne nazadnje dokazuje tudi njegova pravnomočna obsodba za koruptivno ravnanje, pri čemer seveda žalosti dejstvo, da lahko v Sloveniji z javnim denarjem še naprej upravljajo ljudje, ki so bili že pravnomočno obsojeni zaradi dejanj, povezanih s korupcijo.

Omenjate, da je upravni organ zoper vas začel nujni postopek razlastitve (to je razlastitev, ki je izvršljiva še pred pravnomočnostjo odločbe o razlastitvi), zato vam svetujem, da se zoper odločbo o razlastitvi, ki jo je izdal upravni organ, pritožite na okoljsko ministrstvo; navedite vse morebitne nezakonitosti v sami odločbi o razlastitvi. Navedite, da v konkretnem primeru niso podani pogoji za razlastitev, saj namen razlastitve očitno ni javna korist. Prav tako preverite, ali je upravni organ v odločbi o razlastitvi natančno obrazložil, zakaj se je odločil za nujni postopek razlastitve. To je namreč njegova dolžnost. Če bodo vaše navedbe pravilne in ustrezno argumentirane, bo drugostopenjski organ odločbo o razlastitvi razveljavil, vam pa povrnil vse stroške in tudi odškodnino zaradi nezakonitega postopka razlastitve.

Kar zadeva odškodnino za razlastitev, vam svetujem, da ne privolite v podpis sporazuma o odškodnini, ampak vztrajajte, naj o njej odloči sodišče v nepravdnem postopku. Po zakonu mora odškodnina obsegati vrednost nepremičnine glede na njeno dejansko rabo in stranske stroške, povezane z razlastitvijo, kot so selitveni stroški in izgubljeni dobiček za čas selitve.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE