Vprašajte strokovnjaka

Korona me je rešila otopele zveze in mi prinesla novo ljubezen

Koronačas me je postavil pred vrata. Odločila sem se za razhod s fantom, s katerim sva bila samo še sostanovalca. Res sva se dobro razumela, a to je samo to. Samo razumela sva se. Seks je bil redek. Oba sva že nad 30, zaposlena in delava na karieri. O družini se nikoli nisva mogla zediniti. Enkrat sem bila jaz za in on proti. Potem spet on za in jaz proti. Enako je bilo pri izletih in potovanjih. Od dobrega razumevanja sva vedno prehajala v neke vmesne variante, govorila o tem, da morava narazen.

Pred letom in pol sem se odločila za terapije, kjer sem s pomočjo terapevta prišla do zaključka, da če ni seksa, tak odnos ni partnerski, pač pa infantilno otročji prijateljski odnos. Ugotovila sem, da sva s fantom v bistvu samo še funkcionirala. Najemnina je bila za oba manjša, stroški izletov in ostalega polovični, skratka praktičnost, ne pa strast.

Ko se je začela korona, me je na družbenem omrežju nagovorila bivša simpatija. Med nama se je vžgalo. Tolikšne strasti in potrebe po seksu nisem občutila še nikoli. Mešalo se mi je. Ker je bila prepoved prehajanja med občinami, sva se preko pisanja in Skypa res spoznala in povezala. Čez poletje sva potem pričela vroče razmerje, ki še traja. Sicer se razumeva, a se tudi večkrat spreva. Moram reči, da mi ne ustreže v vsem. Pogosto pozabi, kaj obljubi. Lepo govori, a dejanja mu ne sledijo vedno. A to me ne moti, ker je najin seks božanski.

Moje vprašanje je, kako to, da tako malo ljudi zares uživa v medosebnih odnosih in zakaj je na področju spolnosti tako veliko travm in blokad. Moja zgodba ni osamljena. Veliko je parov, ki samo funkcionirajo, vztrajajo drug z drugim, ker je tako bolj praktično, kot biti sam. In to se mi zdi žalostno, saj so vsi nesrečni in nezadovoljeni. Nekje ste napisali, da je dober seks več vreden kot ure terapije. Zame to zagotovo velja. Hvala!

Bralka

Tudi želja ima pravico do obstoja

Tako kot ima želja pravico do obstoja v naši zavesti in domišljiji, imajo prav takšno možnost strahovi in prepovedi. Inhibicija, strokovna beseda, ki označuje prepoved, je tako velikokrat na delu pri poskusih naše domišljije, da bi svetove, ki nam ne koristijo več, opustili. Da bi nas osvobodila in odprla za skrite potenciale, tako inteligenčne kot izkustvene, ki spijo v nas, grize čez naše odpore. A ne. Raje se držimo znanega, poznanega, verjetnega in predvidljivega. Za polet v nevidno in za skok v neznano moramo v sebi izgraditi številne veščine in osebnostne karakteristike. Med prve sigurno sodi pogum, sledita mu delavnost in disciplina ter vztrajnost, ki nas utrdi. Brez notranje psihične stabilnosti velikih vrhov nikakor ne moremo dosegati. Najsi bodo to vrhovi posla, osebne rasti ali telesnih radosti, od športa do seksualnosti.

Vaša zgodba seveda ni osamljena, saj nas poleg navedenega v odnosih držijo pravila in odgovornosti. Imamo seveda dolžnosti, ne samo pravice ali želje. Pišete, da sta se z novo simpatijo povezovala preko družbenih omrežjih, kar pomeni, da sta si vzela čas za »medenje«, spoznavanje in lepoto odnosa privlačnosti, ki se nas globoko dotakne … In kot v popevki Enkrat v življenju povedo Avtomobili, »se želji vedno plača dolg«. Kaj to pomeni? Če sledimo želji, se ta nekje uravnovesi. Če živimo v dvoje, imamo na primer nižje finančne stroške, a morda slabše spimo, saj se, recimo, prepiramo. Če živimo sami, imamo svoj mir in svobodo in obenem manevrski prostor za raziskovanje in osebnostno rast, a smo lahko osamljeni. Torej, nekje se vedno nivoji uravnajo in harmonizirajo.

Kot pišete, imate zdaj krasno intimno življenje, a novi partner ne drži besede in se večkrat spreta. Torej, kjer je dim, je tudi ogenj. In tako kot je ogenj strast seksualnega življenja, je tudi jedro nekega osebnega odnosa. Če je med dvema ta napetost privlačnosti, ognja običajno ne zmanjka, a so tudi zato morda bolj vroči. Tako nekako potem balansiramo med vročino in hladom, željo in poželenjem.

Ali imate ob trenutnem parterju notranji mir ali vas vselej »meče« iz vaše utirjene poti? Četudi vas »iztirja«, vas to nečesa uči: če ne drugega, se vaša percepcija realnosti ob novem moškem celovito transformira. In to velja za vse erotično romantične povezave, kjer se med dvema osebama vzpostavijo izredno globoke in nezamenljive povezave. Temu rečemo »potop v nezavedno«, saj nas sama bližina, intimnost in prebojna moč občutij, ki jih imamo ob nekom, zares transformirajo. Zato je in bo ljubezen ostala muza, ki se ne bo nikdar do konca razkrila. In kot pišem v knjigi Pogovori z Erosom, ljubezen ostaja zadnja skrivnost Boga. Uživajte življenje in želje, ki vam jih naklanja. Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE