Ljudje, tisti, ki sanjajo o svojem stanovanju (in bi teoretično sanje lahko uresničili, ker imajo mesečni zaslužek ali bi pri nakupu morda pomagali starši), menijo, da je trenutek, ko bi lahko kupili stanovanje po ceni, ustrezni njihovim finančnim zmožnostim, minil. Je trenutno smiselno kupiti stanovanje?

Ko najdete svojo idealno nepremičnino, jo je vedno smiselno kupiti. Tudi če bo čez čas imela nižjo vrednost, bo pozneje cena spet narasla. Konec leta 2008 so se cene nepremičnin začele nižati in po večletni krizi so se ponovno dvignile na isto ali celo višjo prodajno ceno. Glede investicije pa je bilo leto 2015 in do poletja 2016 najboljši čas za nakup.

Pri vseh nepremičninah za nakup ali najem je pomembno, kje so. To pomeni: lokacija, lokacija, lokacija in potem nepremičnina. Če stranka kupuje stanovanje, to dela bolj premišljeno, če ga najema, ga vzame po potrebi in se odloča hitreje. 

Zakaj rastejo cene stanovanjskih nepremičnin?

Zaradi pomanjkanja novogradenj ter velikega povpraševanja in slabe ponudbe novih stanovanj se zvišujejo cene rabljenih stanovanj. Slabši kreditni pogoji, banke so bile manj pripravljene dajati kredite, poslovna rast itn. – vse to je vplivalo na nakup nepremičnin, novogradnje, ki so bile zgrajene (denimo Situla, Njegošev kvart), so bile dražje kot ob prodaji, banke so spustile cene, dale boljšo obrestno mero in s tem je stekla tudi prodaja nepremičnin.

Kako razlagate to, da menda v štirih obalnih občinah gradbinci prodajo stanovanja, še preden jih začnejo graditi?

Nič neobičajnega ni, da se stanovanja prodajajo še pred začetkom gradnje. Če je projekt zanimiv, je običajno vedno tako. Če pa obstaja še pomanjkanje gradenj, kot je v tem obdobju, je takšna prodaja povsem razumljiva. Ker ni bilo novogradenj, si kupci želijo kupiti nova stanovanja, naredijo rezervacije in so tudi pripravljeni počakati, da se objekt zgradi.Kaj je značilno za prodajo, nakup, oddajo in najem stanovanj v Ljubljani?

Pri vseh nepremičninah za nakup ali najem je pomembno, kje so. To pomeni: lokacija, lokacija, lokacija in potem nepremičnina. Če stranka kupuje stanovanje, to dela bolj premišljeno, če ga najema, ga vzame po potrebi in se odloča hitreje.

So se morda v zadnjih petih letih spremenila pričakovanja kupcev? Denimo, da poleg lege gledajo na kakovost uporabljenih materialov, energetsko učinkovitost itn.

Dejavniki odločitve so zelo različni, lahko pa rečem, da je energetska izkaznica nepomembna pri izbiri. Pomembno je denimo notranje oblikovanje, ki mora biti vse bolj moderno oziroma z lepšimi, svetlejšimi prostori. Veliko nepremičnin v prestolnici se gradi bliže centru (Tribuna, Šumi, Tivoli, Roška, Golovec …). Mnogo starejših ljudi, ki živi v središču, se želi preseliti v nova stanovanja z dvigalom in parkirnim prostorom, recimo.

Prepričan sem, da bi bilo na trgu več nepremičnin, kot jih je zdaj, če bi pravno uredili in delno zmanjšali davek. Ne nazadnje bi tudi država tako dobila več davka. Država bi morala delovati bolj stimulativno, podjetniško, gospodarno. 

Katere so glavne točke najemniškega problema?

Glavna točka najemniškega problema je v tem, da so lastniki nepremičnin premalo zaščiteni oziroma če ima najemnik z lastnikom podpisano najemno pogodbo in ni v notarski obliki, nastane problem z izselitvijo najemnika, če se ne drži pogodbe oziroma ne plačuje računov. Država torej premalo naredi za zaščito lastnikov nepremičnin, nekateri procesi trajajo tudi do dve leti, kar je preveč. V tem času je lahko škoda za lastnika velika.

Kako komentirate oddajanje nepremičnin turistom na spletnih portalih, sploh ker finančna uprava hoče poostriti nadzor, podatkov o tem, kdo pri nas služi tako, pa sploh nima?

Turistično oddajanje vidim kot lep primer, da so lastniki nepremičnin pripravljeni zelo lepo urediti nepremičnine bolj za kratkoročno oddajo kot za dolgoročno. Tukaj se ne zgodi, da stranka ne plača računa ali da je ostala v stanovanju in se ni hotela izseliti. Lahko vam poškoduje stanovanje, vendar to lahko naredi tudi vsak dolgoročen najemnik. Poleg tega je portal airbnb zaščiten s tem, da sta tako najemnik kot najemodajalec ocenjena, in si ne želijo znižati ratinga. Prepričan sem, da bi bilo na trgu več nepremičnin, kot jih je zdaj, če bi pravno uredili in delno zmanjšali davek. Ne nazadnje bi tudi država tako dobila več davka. Država bi morala delovati bolj stimulativno, podjetniško, gospodarno.Lahko prenova obdavčenja nepremičnin morda spodbudi tudi prodajo in oddajanje praznih stanovanj?

Ne verjamem, da bodo ljudje zato prodajali nepremičnine, vsaj ne v kratkem. Vendar priporočam vsem tistim, ki razmišljajo o prodaji, da to storijo čim prej. Zdaj je primeren čas.