Ali sredstva proti škodljivim insektom, kot so bolhe in klopi, delujejo ne le pri mačkah in psih, ampak tudi pri drugih domačih živalih z dlako, denimo zajcih?

Odvisno, za katero sredstvo in katero živalsko vrsto gre. Vsak proizvajalec pripravi svojo registracijo, v kateri navede, za katere živali je sredstvo uporabno in v kolikšnih odmerkih. Vedno je treba dobro prebrati navodila, ne smemo kar posploševati. Nekaj, kar je denimo primerno za psa, je lahko smrtno nevarno za muco.


Katere vrste zaščite proti škodljivim majcenim bitjem imamo na voljo in kako bi opredelili prednosti in slabosti? Denimo za ovratnice in obeske se govori, da niso prav zelo učinkoviti, po drugi strani pa imajo lahko agresivne tablete negativne učinke na zdravje.

Na voljo je več sredstev od ovratnic, ampul, tablet, razpršil in posipov do obeskov. Nekatera so na kemični, druga pa na naravni osnovi. Zunanji zajedavci so zelo agresivni, zato ponavadi naravna zaščita ne zadostuje. Vsak lastnik si izbere, kaj se mu zdi najbolj učinkovito in mu najbolj ustreza glede uporabe. Denimo ovratnica lahko učinkuje do osem mesecev, tablete pa do tri.Kako pravilno odstraniti klopa? Kaj če glava ostane v koži? Česa ne smemo početi?

Za odstranjevanje klopov obstajajo posebne pincete, s katerimi varno in v celoti odstranimo klopa, da kakšen del ne ostane v koži. Kadar se to vendarle zgodi, je potreben obisk pri veterinarju, ki bo odstranil še zaostali delček klopa in po potrebi predpisal antibiotik. Klopov ne mažemo z ničimer, jih ne utapljamo v olju ali alkoholu.


Menda je nujno prav posebej zaščititi živali – v prvi vrsti pse – kadar gremo na morje, kjer se lahko okužijo s smrtonosnim notranjim parazitom, ki se naseli v srcu in se imenuje srčna glista. Za kaj pravzaprav gre in kaj lahko preventivno naredimo sami lastniki poleg tega, kar naredi veterinar?

Srčno glisto prenašajo okuženi komarji v obmorskih in morskih krajih. Zbolijo lahko tako psi kot mački, je pa med temi bistveno manj obolelih. Zaščita je v obliki ampul ali tablet, ki jih dajemo mesečno, odvisno od tega, koliko časa smo na morju, in sicer v obdobju komarjeve sezone.