Vprašajte strokovnjaka

Kje je pravica, da plačujem občini samo jaz, moji sosedje pa ne

Nedavno sem pravzaprav bolj kot ne po naključju odkril, da nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačujeva samo jaz in še eden od sosedov, vsi drugi etažni lastniki pa ne, čeprav so lastniki nepremičnin najmanj eno leto ali dve dlje kot jaz. Sam plačujem nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča že dve leti, vse od nakupa stanovanja. 

Zanima me, ali ni morda določena oprostitev za uporabo stavbnega zemljišča prvih pet let. Hvala za odgovor.

Bralec

Občina lahko predpiše oprostitev oziroma delno oprostitev plačila

Plačila za uporabo stavbnega zemljišča je na lastno zahtevo za pet let oproščen občan, ki je kupil novo stanovanje kot posamezni del stavbe ali zgradil, dozidal oziroma nadzidal stanovanjsko družinsko hišo, vendar le, če je stroške za urejanje stavbnega zemljišča plačal v ceni stanovanja oziroma družinske stanovanjske hiše ali neposredno. Ta doba (torej pet let) začne teči od dneva vselitve v stanovanje ali stanovanjsko hišo.

Občina pa lahko predpiše oprostitev oziroma delno oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča tudi za občane z nižjimi dohodki in za občane, ki so organizirano vlagali družbena sredstva v gradnjo komunalnih objektov in naprav.

Pri določitvi višine nadomestila se upoštevajo dejavniki, kot so namembnost samega stavbnega zemljišča (višina se razlikuje glede na to, ali gre za gospodarski, poslovni ali stanovanjski namen), lega oziroma območje (ožje mestno središče, obrobje mesta in podobno) in pa sama opremljenost stavbnega zemljišča s komunalno infrastrukturo ter tudi možnost priključitve na komunalno infrastrukturo.

Če se med letom spremeni zavezanec za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ima zavezanec, ki mu je bila izdana odločba (dosedanji lastnik), v petnajstih dneh po spremembi pravico zahtevati, da se odločba spremeni tako, da se njegova obveznost zmanjša in da se novemu zavezancu določi ustrezen znesek nadomestila.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE