Do 20. septembra je odprt razpis za Inženirko leta 2020, v katerega lahko posamezniki, podjetja in organizacije prijavijo navdihujočo inženirko. Z odmevnim izborom, ki letos poteka tretje leto zapovrstjo, želijo organizatorji prispevati k učinkoviti promociji inženirskega poklica v Sloveniji in gradijo skupnost slovenskih inženirk. Kandidatko za Inženirko leta 2020 lahko predlagate prek obrazca na spletni strani organizatorjev. Inženirka leta 2020 bo izbrana na dogodku 6. januarja 2021. 

Kdo bo Inženirka leta 2020? Foto: NDAB Creativity/Shutterstock

V središču izbora Inženirka leta niso inženirski dosežki posameznic, temveč njihov potencial, da so kot inženirke zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Namen izbora je čim širša in učinkovita družbena promocija inženirk, ki lahko s svojo osebnostjo in delom mlade spodbudijo, navdušijo in opogumijo za odločitev za vpis na inženirski študij ter inženirsko poklicno pot. Pri izboru šteje tudi doprinos inženirk k razvoju tehnologije ter napredku gospodarstva in družbe kot celote. 


Inženirke žal še vedno »nevidne« 

Z izborom Inženirka leta organizatorji naslavljajo problem »nevidnosti« inženirk v družbi. V Evropi je namreč na študijih STEM le dobra četrtina deklet, v Sloveniji od treh študentov ena. Dva od glavnih razlogov zakaj se dekleta ne odločajo za inženirske poklice sta namreč premalo zgledov in neustrezno naslavljanje pomena, vloge in prispevka inženirjev k razvoju družbe. 

Deset finalistk 

Med prijavljenimi kandidatkami, bo komisija izbrala deset predstavnic letošnje tretje generacije slovenskih inženirk, ki bodo predstavljene 11. novembra, priznanje Inženirka leta 2020 pa bodo podelili na slavnostnem dogodku z razglasitvijo 6. januarja 2021. Naziv bo predala aktualna nosilka naziva Inženirka leta dr. Aida Kamišalić Latifić, doktorica in soizumiteljica patenta, ki se kot raziskovalka na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ukvarja predvsem s tehnologijo veriženja blokov. Leto pred tem je bila za prvo slovensko inženirko leta izbrana dr. Dora Domajnko, doktorica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika. 

Prvi generaciji nominirank za Inženirko leta 2018 in 2019. Foto: Andrej Križ

Izbor, ki poteka v soorganizaciji revije IRT3000, družbe Mediade ter sodelujočih partnerjev, je del projekta Inženirke in inženirji bomo!. Ta mlade z aktivnostmi in dogodki na gimnazijah ter šolskih centrih že deveto leto (od leta 2012) navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.