Številne trgovine, ena takih je Modiana, maturante že vabijo na obisk in jim za nakup obleke oziroma vseh kosov, popolnih za svečano priložnost, ponujajo posebne ugodnosti in popuste pa tudi modno svetovanje. Smernice se ravnajo tako po klasičnih zapovedih kulture oblačenja kot po nedavno videnem na rdečih preprogah. Navdiha za urejen videz tako ni težko najti, je pa zato treba več pozornosti posvetiti temu, da se sklada z naravo dogodka, da se kosi ujemajo med seboj in da so sicer lahko tudi nekoliko drznejši, vsekakor pa ne predrzni.

Več možnosti za mlade dame

Dekleta se navadno bolj posvečajo svojemu videzu kot fantje, sem ne spada le oblačenje, temveč tudi ličenje in drugi rituali; pogosto govorimo o nežnejšem oziroma lepšem spolu, tudi moda se v veliki meri vrti okrog ženske, zato je tudi nabor oblačil za maturantski ples zanje pestrejši. Osnovni napotki, ki dekleta lažje usmerijo k pravim odločitvam, so naslednji:

  • Obleka naj se po obliki, barvi in dolžini prilega obliki telesa. Izberite tako, ki je primerna za posebno priložnost in ki jo lahko še kdaj oblečete.
  • Naj ne bo prekratka oziroma naj ne razkriva preveč.
  • Pod njo nosite perilo, ki se ga ne vidi.
  • Klasični, brezčasni modeli so vedno dobra ideja, a pazite, da vas ne postarajo.
  • Pozorne bodite na izbiro torbice. Naj ne bo okorna in naj smiselno dopolni vašo podobo.
  • Čevlji naj bodo modni, elegantni in udobni. Da se boste lahko brez težav zavrtele na plesišču, naj peta ne bo previsoka.

Črna je seveda sinonim za eleganco in zato v vsakem trenutku prava izbira. Le kdo še ni slišal za malo črno oblekico, pod katero se je podpisala znamenita Coco Chanel? Popestrimo jo lahko na primer z domiselnim kosom nakita ali z zanimivim parom čevljev. Na modnih brveh in pred fotografskimi objektivi pa v zadnjem času izstopajo (tudi dvodelne) obleke v pastelnih barvah, h katerim nosimo nakit ali čevlje s kovinskim sijajem, obleke s cvetličnim potiskom, z romantično čipko z retro pridihom, s kristalčki in bleščečimi okraski, ki odpravijo potrebo po nakitu ali opaznih ličilih ter obleke z drznejšimi razporki, kjer pa previdnost ni odveč. Poglede pritegnejo še tiste, ki ustvarjajo optično iluzijo. Dajejo namreč vtis, da razgaljajo dele telesa in jih prekrivajo le z okrasjem, v resnici pa so izdelane iz materiala, ki se zlije s kožo in pravzaprav sploh ni prosojen. 

Foto: Taifun/Modiana

Za fante najbolj primerna klasika

Za fante je morda nakup maturantske obleke še poseben izziv, saj si mnogi svečana oblačila nadenejo prvič. Priporočljivo je, da posežejo po klasični sivi, modri ali črni telirani obleki, pod katero lahko poleg srajce po želji oblečejo še telovnik. Svojo ustvarjalnost ali duhovitost lahko izrazijo z detajli dodatkov, kot so metuljček, naprsni robček in kravata.

Foto: Venti/Modiana

Za piko na i

Ker pa se na maturantskem plesu punce in fantje povežejo v pare, ko je čas za četvorko, ki je vrhunec večera, je prav, da so med seboj vizualno usklajeni. Zato naj se soplesalca obvestita o tem, kakšne so njune želje in nameni glede izbire maturantskega stajlinga, in se dogovorita, kako bosta poskrbela za to, da se bosta stilsko oziroma barvno ujemala vsaj v enem kosu, kar bo odlično izpadlo tudi na fotografijah, ki bodo trajen spomin na ta enkratni dogodek.