Vprašajte strokovnjaka

K mami se je preselil mlajši moški, bojim se, da je lovec na dediščino

Na vas se obračam z vprašanjem glede svoje mame. Mama je bila poročena dvakrat in v prvem zakonu (z mojim očetom) pridobila precej veliko hišo. Imam tudi polsestro, ki je iz drugega zakona, od te razveze pa je že kar nekaj let. Srž problema je v tem, da je k mami, takoj ko se je njen drugi mož odselil, prišel živet mlajši moški, s katerim imata manjše podjetje in tam opravljata dejavnost.

Ta gospod je precej mlajši od moje mame in ves čas živi v »naši« hiši, a je prijavljen drugje. Videti je, da nima nikakršnega premoženja, tudi on je razvezan, ima odrasle otroke in morda celo dolgove. Skrbi me, da je mama lahkomiselna ali naivna, saj rada pomaga posebej malo marginalnim moškim. Pravi, da je njuna vez zgolj poslovna. Ampak nisem čisto prepričan, saj že vrsto let gospod biva v skupnem gospodinjstvu z njo, ona mu posoja avto, morda mu pomaga še kako drugače.

Zanima me, ali ima ta gospod kakšne pravice glede hiše, v kateri udobno biva. Če bi se mami kaj zgodilo, ga verjetno ne bi mogli kar postaviti pred vrata? Morda so moje skrbi odveč, a ker de iure ni tam prijavljen. Hvala lepa za odgovor.

Bralka

Bodite previdni, oportunizem ni izključen

Spoštovani,

če se malo pošalim, vaše vprašanje sodi v rubriko »kako mamo zavarovati pred premoženjskimi interesi sumljivih mlajših partnerjev« in je še kako na mestu, saj niso redki primeri, ko priletne gospe v »zrelih letih« povsem izgubijo glavo in same sebe prepričajo, da so se oportunistični mladeniči zares zaljubili v njih, čeprav jih seveda zanima samo in izključno njihovo premoženje. Tudi v Sloveniji obstaja kar nekaj žigolov, ki se dobesedno profesionalno ukvarjajo z zapeljevanjem starejših naivnih gospa z namenom krepkega povečanja lastnega materialnega stanja.

V vaši situaciji kaže biti previden. Čeprav mama trdi, da je njena zveza s sumljivim gospodom zgolj poslovne narave, je to lahko le fasada. Pa četudi gre res za tako zvezo, se to lahko kaj hitro spremeni. V »trenutku slabosti« lahko recimo mama vse svoje premoženje bodisi s pogodbo bodisi z oporoko prepiše na gospoda, in v tem primeru vam bo (nujnim dedičem) preostal le še nujni delež po njeni smrti, če sploh. Mama je namreč (skoraj) povsem svobodna v odločitvi, komu bo namenila svoje premoženje.

Zato vam ne preostane drugega, da pri njej nekako »lobirate«. Dokler je še »pri sebi«, kot se temu reče, se poskusite z njo pogovoriti, da uredite vaša premoženjska oziroma dednopravna razmerja. Kot dobra rešitev se ponuja sklenitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju, v skladu s katero bi postala lastnica njenega premoženja po smrti. Dobra stran take pogodbe je, da gospod, ki prebiva z vašo mamo, po njeni smrti ne bi mogel zahtevati niti nujnega deleža, pa četudi bi recimo tedaj imel status njenega zunajzakonskega partnerja.

Kar se tiče morebitne izselitve gospoda, v primeru, če se materi kaj zgodi, je to zelo odvisno od tega, kakšen status bi gospod užival v trenutku, ko bi ga želeli »izseliti«. Če bi razpolagal z najemno pogodbo, bi bilo to odvisno od tega, do kdaj je bila ta sklenjena. Morda bi razpolagal tudi z dokumentom, v skladu s katerim mu je omogočeno dosmrtno bivanje v nepremičnini. Le v primeru, če ne bi imel pravnega naslova, ki bi mu omogočil bivanje v njeni hiši, bi lahko zoper njega sprožili postopek deložacije. 

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE