Čas je zrel za odločitev

Popolnoma razumljivo je, da vas kot nekadilko moti kajenje partnerja, s katerim živite in si želite ustvariti družino. Prav je, da njegove razvade ne sprejmete kot dano dejstvo. Pravite, da ga že ves čas spodbujate, da bi prenehal. Kaže, da vaših spodbud ne jemlje dovolj resno. Ne želi si priznati, da problem obstaja. Njegova obramba je zanikanje ali vsaj minimaliziranje. Fant se prav dobro zaveda svojega početja, vendar beži od konflikta z vami in vas vedno znova skuša pomiriti z izjavo, da bo že prišel čas, ko bo nehal. Odločitev torej prelaga v časovno nedoločeno prihodnost. To bo morda šele čez petdeset let.

Prav je, da ne mislite čakati v nedogled. Kaj sploh lahko storite, da se bo premaknil z mrtve točke? Zavedajte se, da je odločitev njegova. Morda je prav nasprotno, kot si mislite. Morda ste preveč potrpežljivi in tolerantni in vas zato ne jemlje resno. Bodite odločnejši in mu predstavite vse razsežnosti problema, kot ga doživljate. Če vas ima resnično rad in mu vajina zveza mnogo pomeni, vam bo prisluhnil. Soočiti se mora z dejstvi o škodljivosti kajenja in o tem, da s kajenjem ne ogroža le lastnega zdravja, ampak enako tudi vaše.

Vprašajte ga, ali ne bi bilo bolje, da preneha, kot pa da bo enkrat s kajenjem ogrožal vajine otroke. Povejte mu, da tega ne mislite prenašati v nedogled. Čas je zrel za odločitev. Vprašanje je le, ali je vaš fant osebnostno dovolj zrel, da bo zmogel. Povejte mu, da si zelo želite, da bi ostala skupaj, da mu boste pomagali in ga podpirali po svojih močeh. Ne dovolite mu, da se izmika. Če sta se odločila za skupno življenje, bodita odgovorna do sebe in drug do drugega in s tem do vajinega odnosa. Fant bo svojo odgovornost pokazal prav s tem, da se bo poglobil v vajin problem. Skupaj obiščita njegovega osebnega zdravnika. Pri njem bosta dobila vse potrebne strokovne informacije in se pogovorila, kako se lotiti odvajanja. Obstajajo tudi skupine za pomoč kadilcem pri odvajanju. Imejte upanje, da bo fant prišel do realnega spoznanja in s tem do uvida v svoje ravnanje. To je pot, ki naj bi ga pripeljala do odločitve, da neha kaditi.