»To je bil izreden blagoslov,« je dejal Akihito o svoji 30-letni vladavini. V desetminutnem obredu v Borovi dvorani, ki velja za najelegantnejšo v cesarski palači, je izrazil tudi hvaležnost prebivalcem Japonske, ki so ga sprejeli kot simbol države in so ga pri tem podpirali.

Slovesnosti v cesarski palači se je udeležilo okoli 300 ljudi, med njimi premier Shinzo Abe in ministri v njegovi vladi. Premier se je zahvalil cesarju in dejal, da je izpolnil svojo odgovornost kot simbol Japonske. Dodal je, da je cesarski par, ki je pogosto obiskoval žrtve naravnih katastrof, Japonce napolnil s pogumom in upanjem. Uradno bo Akihito ostal cesar še do polnoči, ko bo tudi nastopilo novo obdobje pod novim cesarjem Naruhitom.

Naruhito bo prevzel prestol od svojega očeta.

Akihito je 125. japonski cesar postal 8. januarja 1989 po smrti svojega očeta cesarja Hirohita, v čigar imenu se je Japonska borila in izgubila v drugi svetovni vojni. To je prva abdikacija na Japonskem od leta 1817, ko je odstopil cesar Kokaku. 

V sredo bo potekala še ena slovesnost, na kateri bo prestolonaslednik, 59-letni Naruhito zasedel prestol in nasledil cesarske insignije, kot sta sveti meč in dragulj. Tudi ta obred bo trajal le deset minut. Z ustoličenjem novega cesarja se za deželo vzhajajočega sonca začenja novo obdobje. Vlada je mesec dni pred menjavo na prestolu sporočila, da bo to obdobje imenovano Reiwa. Akihitovo obdobje se je imenovalo Heisei.