Vprašajte strokovnjaka

Izpoved terapevtke: Ne znam se postaviti zase, stranke mi kar naprej nižajo cene

Moja težave na prvi pogled niso tako zahtevne, kot so resne zdravstvene in druge težave. A vseeno me precej morijo. Pravzaprav zaradi njih težko spim. Delujem na terapevtskem področju v kombinaciji s kozmetičnimi storitvami. Sama vodim dva salona in sem pri delu vedno natančna. Za stranko se potrudim, naredim vse in še več, kar je v mojih močeh in močeh mojega osebja. Pri meni delajo izmenično tri dekleta. Z velikim trudom in odrekanjem sem v letih postavila nekaj, kar daje energijo. Ženske moje storitve rade koristijo. A večkrat in pravzaprav od samega začetka se vse zaplete pri denarju. Stalne stranke neprestano zahtevajo več in več popustov in ugodnosti. Seveda jim do maksimalno možne mere ugodim. Saj svoje delo zares obožujem in res sem hvaležna za vsako stranko. A ne razumem, kako lahko ves čas samo zahtevajo. 

Pogosto slišim tudi slabe besede o sebi, a ko pridejo, so vse prijazne. Ne vem več, kje in kaj delam narobe. Se preveč trudim? Dobim toliko, kot dam? Če postavim meje, ne morem več delati s srcem. Kako naj si postavim cene in mejo, da me ne bo neprestano bolelo srce? Obenem opazim, kako jih moti, če dodam kaj novega v salon. Na primer stole, da se bodo one počutile pri čakanju bolje. A potem slišim, da ni čudno, da se tako »perseravam«, saj se lahko, ker mi one nosijo denar. Prav tako doma nimam ustrezne podpore. Včasih se mi zdi, da me partner s svojimi zlobnimi komentarji ovira in želi, da mi spodleti. Saj ima sam kar precej težav na svojem poslu. Zelo me prizadene tak način, prosim za pomoč in vaše mnenje.

Maša

Čustva so pomembna energija, čuvajte se

Draga ga. Maša, 

delo, kot ga opisujete, sodi pod t.i. »čustveno delo«. To so poklici, kjer se od delavcev zahteva maksimalen čustveni angažma in razdajanje. Vsem ljudem, ki delajo na področju storitev, kot so velnes in nega telesa ter duha, pripada ta kategorija čustvenega dela, ki se pa resda pogosto razume samoumevno, kar pišete sami. Seveda sem sodi še cel kup drugih poklicev, povezanih s strežbo in poklicanosti v delo, kjer se z ljudmi dela bolj poglobljeno. Poklic medicinskih sester ter bolničarjev prav tako sodi pod takšno kategorijo, kjer se prek mostu empatije in sočutja pogostokrat zgodijo številni premiki v zdravljenju težkih bolezni, kar priča o tem, da čustvena energija ustvarja svetove in je precej bolj pomembna, kot so nekateri pripravljeni priznati.

Za vas je v prvi vrsti ključnega pomena to, da pri sebi razčistite, da je prav, da ste za svoje delo plačani. Tudi kruh kupimo vsak dan, pa vam trgovec ne daje popusta. Če pa nekateri mislijo, da z denarjem kupijo vas v celoti, je to znak, da z njimi prekinete sodelovanje oz. poslovni odnos. Drugič, samozavest in samopodoba pomenita drug korak na poti avtonomnega pozicioniranja na trgu: veste, da od sebe daste veliko in še več. In če vas zavist vaših strank, ki »pri vas puščajo denar« moti, vzpostavite pogoje in postavite jasno mejo. Na primer z drugačnim pristopom na recepciji, jasnimi opisi cen in storitev ter osebnim pristopom, ki naj bo profesionalen. 

Resda so kozmetične storitve od nekdaj prostori, kjer si stranke rade olajšajo dušo in se z osebjem zbližajo; pogosto so jim saloni pribežališče, poleg vadb joge in podobnega, da se sprostijo, nadihajo in si napolnijo baterije. In tu je ključen prostor v vaši duši in srcu, kamor odlagajo lastna bremena. Morda v tej točki naredite premik in kljub vsemu ohranite profesionalni nivo, da stranke zbližanja med vami ne razumejo kot možnosti, kjer si lahko dovolijo vse. Da neprestano  zahtevajo dodatne popuste in ugodnosti. 

Obenem pa je dobro, da prepoznamo zakon vsake rasti: ko greste na podlagi lastnega truda in odrekanj naprej, vas bo že nekdo skušal vsaj malo zaustaviti. Kot pišete, so to vaše stranke, ki so pri vas sicer rade, a bi z veseljem žele vaše rezultate. Seveda bi marsikdo rad žel rezultate dela drugih ljudi, a njih trpljenja, vložkov in odrekanj seveda ne bi vzeli v zakup. Na poti rasti vas lahko subtilno zaustavlja tudi družina, z opazkami in drugačnimi subtilnimi načini provociranja ali vzbujanja krivde, s ciljem zaustavitve procesa rasti. Zdi se, da vas življenje skuša naučiti nekaj najpomembnejšega: da verjamete v svojo vizijo. V lastno pravico do rasti. Kreacije. In uživanja v sadovih lastnega dela. 

Z ljudmi, ki vas v vašem poslanstvu podpirajo, poglobite odnos. Ker vsaka dobra stvar zahteva čas in potrpežljivost, se naučite veščine notranjega zrenja, ki se rodi kot posledica izurjene pozornosti: opazujte in se odločajte sproti. Kar se tiče plačevanja storitev in denarnega toka v vaših salonih, ne skrbite preveč. Dobro delo daje vnovično delo. Četudi vas na poti tako ali drugače skušajo prizadeti, potujte naprej. »Psi lajajo in karavana gre dalje«, zato res nima smisla, da se zaustavljate pri takšnih provokacijah. Rekla bi še, da pazite na svojo srčno in čustveno energijo; počasi se odpirajte, a ne pokažite vsega naenkrat. Ker tisti, ki so zares lačni ljubečih odnosov, rabijo ogromno čustvene energije in so lahko v iskanju le te nenasitno brezkompromisni. Srečno!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE