Vprašajte strokovnjaka

Izpoved samohranilke: Za en mesec nas meče iz stanovanja

Imam veljavno najemno pogodbo za stanovanje v Ljubljani. Najemna pogodba je sklenjena za določen čas. V njem živim z dvema šoloobveznima otrokoma. 

Nedavno se je najemodajalec odločil, da bo v stanovanju zamenjal ogrevalni sistem (rekonstrukcija centralnega ogrevanja) in opravil še nekatera druga vzdrževalna dela. Omenil mi je, da bodo dela trajala dober mesec, zato bi se morala preseliti. To mi precej narobe hodi, še posebej zato, ker mi bo povzročilo precej logističnih težav (denimo večja razdalja do šole za otroka, problemi s parkiriščem ipd.) 

Zanima me, ali lastnik sploh lahko zahteva, da se preselim, in kdo nosi stroške selitve. 

Bralka

Posegi lastnika ne smejo obremenjevati najemnika

Ne glede na to, da imate veljavno najemno pogodbo, ima lastnik tudi v obdobju trajanja najemnega razmerja določene pravice.

Zakon določa, da mora najemnik lastniku načelno dopustiti vstop v stanovanje, da se opravijo dela za izboljšanje stanovanja (sem šteje tudi rekonstrukcija centralnega ogrevanja), a pod pogojem, da to za najemnika oziroma njegovo družino ne predstavlja obremenitve, ki glede na obseg in trajanje del, posledice izvedbe del, povečane stroške najema in najemnikova predhodna lastna vlaganja v izboljšavo stanovanja presega upravičeno korist lastnika in morebitnih drugih lastnikov in najemnikov v stavbi.

Odgovor na to vprašanje je torej odvisen od tega, ali bo vaša obremenitev zaradi teh posegov hujša od lastnikovih upravičenih koristi, ki bi jih dosegel s temi posegi. Če bi denimo dokazal, da boste zaradi rekonstrukcije centralnega ogrevanja v prihodnje plačevali nižje stroške ogrevanja kot doslej, je to že argument v njegovo korist, ki pa seveda ni izključni.

Tudi če bi se izkazalo, da je lastnik upravičen do posegov, pa velja, da morajo biti opravljeni v najkrajšem možnem času. Lastnik vas mora o njih obvestiti v primernem roku ter zagotoviti normalno uporabo stanovanja po opravljenih posegih.

Kar se (začasne) selitve tiče, velja, da vam je lastnik dolžan v času prenove zagotoviti nadomestne prostore. Vse stroške, povezane z začasno preselitvijo, nosi on.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE