Otrok potrebuje spočito, srečno in veselo mamico

Pozdravljeni,

v vašem življenju je prišlo do dveh velikih sprememb, prva je bila, da ste postali mama, druga pa dejstvo, da se je cel svet spremenil zaradi novega koronavirusa. Zaradi obeh je zelo pomembno, da znova najdete tisto, kar vas najbolj veseli. Skrb zase je v tem trenutku pri vas na prvem mestu. Kaj to pomeni? To pomeni, da si vzamete čas, razmislite in si zapišete, kaj je tisto, kar vam na obraz nariše nasmeh. V čem zares uživate?

Pred covidom ste imeli veliko več možnosti za tovrstne užitke, na primer z večerjo v restavraciji, obiskom velnesa, manikire, pedikure, potovanji itd. Tega trenutno res ne morete početi, a poglejte na problem z druge strani. Slovenija je že dobila cepivo in lahko pričakujemo, da se bodo čez nekaj časa vse stvari postopoma vrnile v normalo, ali pa bomo mi živeli v novem normalnem.

Zdaj je čas, da se posvetite drugim razvedrilom. Več ste lahko z družino, vrnile so se družinske večerje, ko obedujemo skupaj, morda imate končno izgovor, da si pogledate vse filme, serije ali oddaje, ki vam jih prej ni uspelo, tudi domači velnes si lahko privoščite. Skratka, vzemite si čas, ko vaš otrok spi in si zapišite, kaj je to, kar bi vi lahko naredili zase zdaj. Pomembno je, da se vi takoj spet počutite dobro. Poiščite osebo, ki ji zaupate, in ji povejte, kako se počutite. Prosite za pomoč moža, mamico, prijateljico … Ne boste verjeli, koliko ljudi je pripravljenih pomagati, če samo vprašamo.

Vem, da ste prepričani, da morate najbolj skrbeti za svojega otroka, vendar je v tem obdobju res zelo pomembno, da poskrbite tudi zase. Otrok potrebuje spočito, srečno in veselo mamico. Vi imate moč, da to tudi naredite. Znani pediater je nekoč dejal: »Ko pridete domov iz porodnišnice, otroka pustite očku in pojdite na manikiro.« Lahko vam povem, da bo zelo malo žensk to res naredilo, ampak je skrb zase najbolj pomembna stvar, ki jo lahko naredite za otroka.

In ne, niste slaba mamica, če si vzamete čas zase, nasprotno ste odgovorna in skrbna mamica, ki ima rada svojega otroka in zaradi tega skrbi tudi zase.

Svetujem vam, da poiščete varstvo in se vzamete čas zase. Da se pogovorite z možem, mamo, prijateljico o osebnih težavah in začnete z reševanjem. Če to ne bo pomagalo, se lahko pogovorite tudi s strokovno osebo. Ko si boste dovolili, da pride na dan vaša resnica, vaša radost, vaša sreča, takrat bodo stvari stekle.

Priznajte si, kaj vas veseli. Ravnajte odgovorno, zase. Ni pomembno, ali je mamica dobra – kaj to sploh pomeni? Kdo lahko presodi, ali je mamica dobra ali ne? Najbolj pomembno je, da je mamica dobro, da je srečna, vesela, izpopolnjena in da sprejeme to veliko življenjsko spremembo. Srečno!