Vprašajte strokovnjaka

Izpoved bralke: Nisem grda, a sem vedno sama, nihče me ne pogleda

Pišem vam iz velike zadrege. Ne vem, kaj naj naredim sama s sabo, vendar sem zelo osamljena. Nikoli nisem bila preveč priljubljena med sošolci in upala sem, da se bo to spremenilo, ko bom odšla v Ljubljano študirat. Žal se to ni zgodilo. Izhajam iz štiričlanske družine. Oče je gospodovalen, mati ima histerične napade. Veliko se kregata. Sestra hodi še v srednjo šolo.

Moja družina ni ravno taka, da bi si jo sama izbrala, in sem bila zelo vesela, da sem odšla od nje. Zdaj živim v študentskem naselju, v sobici s cimro, ki je moje pravo nasprotje: prijetna je, družabna in ima veliko prijateljev. Nekajkrat me je povabila s seboj, pa sem zavrnila, in zdaj ni nobenega vabila več. Najbrž me imajo za dolgočasno piflarko.

Vse dneve čemim v sobi in se učim ali pa sem na predavanjih. Tudi tam nihče nikoli ne pristopi k meni. Če je nujno, rečem kako besedo, pri tem pa me stisne v prsih, dobim cmok v grlu in včasih me oblije znoj.

Nisem grda, tudi obleči se znam okusno. Če le morem, pomagam drugim, ker sem pri študiju kar uspešna. Vseeno sem sama in neopažena. Postajam čedalje bolj potrta in zagrenjena. Zdaj si še hrano nosim v sobo. Zdi se mi, da me nihče ne mara. Vsaka pripomba, če je še tako nedolžna, me prizadene. Bojim se, da bom kmalu popustila tudi pri študiju, ker mi zmanjkuje elana in veselja. Ne vem, kaj je narobe z mano.

Prosim za nasvet, kako naj zlezem iz začaranega kroga.

Bralka

Poiščite interesne dejavnosti

Občutenje osamljenosti je precej odvisno od tega, kako sami razmišljate o tem. Osamljene se lahko počutimo v množici ljudi ali v domačem okolju. Po drugi strani pa smo lahko dlje sami, a se ne počutimo osamljene.

Med ljudmi je občutek osamljenosti zelo pogost in študentje niso izjema. To včasih težko razumemo, saj naj bi bili študentje mladi ljudje, polni energije, interesov in želje po druženju. Vendar je študij pogosto osamljeno dogajanje.

Osamljenost nikakor ni znak, da bi bilo kar koli narobe z vami. Pomembno je zavedanje, da je vse mogoče spremeniti. Občutek osamljenosti moramo razumeti predvsem kot signal za nezadovoljeno potrebo. Najprej morate ugotoviti, katera potreba je to. Lahko je po druženju, po krogu dobrih prijateljev ali pa le po enem, intimnejšem prijatelju. Lahko je del osamosvajanja in učenja o tem, da morate sami narediti nekaj zase, ali tega, da se dobro počutite v svoji koži.

Nobena osamljenost ni večna in nespremenljiva. Premislite, katere dejavnosti lahko izvajate v družbi. Ena od njih je prehranjevanje. Lahko si najdete študijske kolege, s katerimi skupaj študirate. Lahko se začnete udeleževati aktivnosti, ki vas zanimajo, pa naj bo šport ali umetniško udejstvovanje. Pozanimate se lahko za organizacije, društva, klube, kjer bi se lahko vključili. Lahko je to prostovoljno delo ali študentska zaposlitev. Ko se boste začeli družiti, boste imeli tudi priložnost, da izpopolnite svoje socialne veščine. Tudi tako lahko odpravite zadrego in cmok v grlu. Ko spoznavate nove ljudi, pa ne zahtevajte takoj intimnega prijateljstva, ne razlagajte takoj svojih najglobljih občutij in ne pričakujte tega od drugih. Naučite se ceniti vsak odnos posebej, tak, kot je, brez neutemeljenih pričakovanj in nepotrebnega nezaupanja.

Tudi o sebi lahko začnete razmišljati; pa ne kot o osebi, polni napak, ampak kot o celostni osebnosti, ki sicer nima zadovoljenih vseh potreb, je pa na dobri poti, da to spremeni. 

Zelo morate paziti na svoje telesno zdravje, torej se morate redno prehranjevati, dovolj spati in se gibati. Tudi hobijev ni treba zanemarjati. Čas, ko ste sami, lahko izkoristite tako, da spoznavate sebe, svoja nagnjenja in potrebe. Uporabite svojo domišljijo za to, da prijetno in koristno izrabite čas, ko ste sami, in za to, da najdete izvirne poti do drugih. Pri vseh ne boste naleteli na odprte roke, pri marsikom pa. Mogoče spada mednje vaša sostanovalka.

Res je včasih dovolj že, da smo ob pravem času na pravem mestu. V glavnem pa je beseda tista, ki nam odpira pot do drugih. Zato jo začnite uporabljati, pa čeprav niste ogovorjeni. Ob prijetnem vedenju vam kmalu ne bo manjkalo družbe.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE