Vprašajte strokovnjaka

Izpoved bralke: Mama me zmerja in pravi, da sem neumna

V kratkem bom stara osemnajst let. Odkar se spominjam, vem, da ima moj oče vsak dan v roki kozarec vina, zadnjih nekaj let pa sem se tega začela bolj zavedati in sem ugotovila, da je moj oče alkoholik, nikoli ni imel službe, mama dela za oba, pravzaprav gara, on pa je cele dneve doma in samo pije. Mislim, da smo prav tipičen primer, saj se mama tega zaveda, vendar si noče priznati, nimamo družinskih prijateljev, samo občasno gremo k maminim staršem, ker se moj oče drugače obnaša popolnoma nemogoče, vse kritizira, sam pa ne naredi ničesar. Njegovo stanje je res grozno, roke se mu tresejo, ponoči ne more spati, enkrat nam je skušal dokazati, da je lahko brez alkohola, vendar mu seveda ni uspelo, ponoči je kričal in podobno.

V osnovni šoli sem bila dobra učenka, ko pa sem prišla v gimnazijo, se je moj uspeh malce poslabšal, vendar sem vseeno obdržala Zoisovo štipendijo, vendar mama z nobeno oceno ni bila zadovoljna, če je bilo 4, je nastalo vprašanje, zakaj ni 5 in podobno, kar pa je bilo 5, ji je bilo samoumevno, nikoli me ni zaradi tega pohvalila, celo šokirana je bila, da sem sploh lahko dobila pri nekem predmetu tako dobro oceno, in priznam, to mi ni bila ravno najboljša motivacija, zato (in zaradi moje lenobe) mi je uspeh rahlo padel. Imam cilj, želim si na fakulteto, za katero vem, da me bo študij veselil in bom lahko študirala nekaj, v čemer bom lahko tudi dobra, je pa res, da moja smer ne ponuja veliko zaposlitev. Ko sem to omenila moji mami, je znorela in me že ves čas mojega šolanja hoče pripraviti, da bi se zanimala za naravoslovje, čeprav v tem nisem niti dobra niti nimam za to veselja. Na koncu bom verjetno naredila tako, kot ona želi. Vem, da je to narobe.

Velik problem je tudi zmerjanje. Zmerja me, odkar sem v puberteti, pravi, da sem neumna, trmasta in še mnogo drugega, ko se prepirava, mi reče, da komaj čaka, da bom osemnajst, ker me potem lahko vrže ven. To se ponavlja enkrat na mesec, in če se odločim za študij, ki me zanima, mi bo take stvari še večkrat očitala, nekako pa se ne morem najbolje sprijazniti, da mi to govori moja mama, zato sem po takih prepirih še nekaj časa slabe volje in ne morem početi nič konkretnega, včasih se celo samopoškodujem, kar seveda ni dobro, vendar tako vsaj preusmerim pozornost.

Kljub vsemu sem vesela, da imam nekaj drugih ljudi, s katerimi se resnično razumem, vendar jim vsega tega ne morem zaupati, ker se mi zdi sramotno in ponižujoče. Živimo drug mimo drugega. Kaj naj storim?

Ana

Rešite sebe!

Živite v družini, ki je tako kot mnoge pri nas zaznamovana z alkoholizmom. Oče je alkoholik, ki mu verjetno ni več pomoči. Kot ste opisali, je že toliko zasvojen, da se mu ob abstinenci pojavljajo težave, kot je delirij. To pomeni, da je telesna zasvojenost že tako napredovala, da je pot v treznost zelo vprašljiva. Težava je tudi v tem, da je kot človek nemogoč, osebnostno se je tako spremenil, da se ga vsi sramujete in poskušate problem njegovega pitja skriti med domače stene.

Ampak oče ni največji problem! Problem je mati in njen odnos do moža, vašega očeta, in tudi do vas. Osebnostno se ni spremenil samo on, ampak tudi ona. Prilagodila se je na njegov alkoholizem in tako se v vaši družini dogaja norost v dvoje oziroma z vami skupaj v troje.

V družinah, kot je vaša, se dogaja dvotirno uničevanje otrok. Na eni strani je oče, ki pije in ga vi še lahko razumete, ne razumete pa matere, ki ima do vas odnos, ki ga ne bi privoščili niti najhujšemu sovražniku. Podobna dinamika je značilna za številne slovenske družine in očitno vaša mati ni sposobna (ali pa noče) presekati gordijskega vozla očetove zasvojenosti in tudi svoje vloge pri tem.

Na vaše vprašanje, kaj se da storiti, vam moram odgovoriti zelo kratko in jasno: nič. Nič v tem pogledu, da boste rešili domačo situacijo. To je naloga matere, a tega ne bo storila. Rešite sebe. Če se le da, poiščite možnost, da se odselite iz kaosa in norosti domačih razmer. Proč od patološke matere in pijanega očeta! Morda imate možnost zdaj, ko odhajate na študij. Umik od patoloških domačih razmer je za vas edina možnost, da ob ustrezni pomoči (lahko strokovni ali pa samopomočnih skupin), ozavestite in predelate svoj odnos do očeta, predvsem pa do matere in njene patologije. Preberite tudi kakšno knjigo, da boste problem alkoholizma bolje spoznali in se potem tudi lažje odločili (npr. J. Rugelj: Pot samouresničevanja in A. Perko: Otroci alkoholikov in tiranov).

Pa še to: ne popustite zahtevam matere o izbiri študija. Zadovoljstvo s poklicem in tudi poklicanostjo je osnova za kasnejše ustvarjalno, srečno in polno življenje. Želim vam veliko poguma, da se boste prav odločili!

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE