Vsak od nas se je že kdaj srečal s težavami oslabljenega mehurja, pa naj bo to ob prehladu, bolezni, nosečnosti, menopavzi ali pa pri visokointenzivni športni aktivnosti. Kako si pri tem lahko pomagate? Pri tovrstnih težavah z oslabljenim mehurjem so na voljo diskretni, izredno vpojni, koži prijazni izdelki Abena Light, ki poskrbijo za zaščito in preprečijo neprijetne situacije, kot sta drobni mokri madeži na oblačilih in neprijeten vonj. Nehoteno uhajanje urina je vzrok za stalno izpostavljenost kože vlagi in bazičnemu okolju. Če k temu prištejemo še trenje materialov ob kožo, imamo idealne razmere za nastanek poškodb kože in razrast bakterij. Zato je priporočljiva uporaba koži prijaznih mil in pripomočkov, ki zaščitijo občutljivo kožo in pomagajo pri njenem obnavljanju.

Zakaj se priporoča uporaba mila za intimno nego? Klasična negovalna mila imajo pH, prilagojen negi celotnega telesa, večinoma so nevtralna oz. tudi bazična. Del naravne mikroflore nožnične sluznice so tudi mlečnokislinske bakterije, ki ves čas tvorijo mlečno kislino, zato je pH znotraj nožnice kisel. Kisla mikroflora je odlična za zaščito nožnične sluznice pred vdorom škodljivih bakterij in glivic. Abena milo za intimno nego z naravno mlečno kislino (pH = 3–4) je namenjeno negi intimnih predelov. Primerno je za vsakodnevno uporabo, se enostavno izpira in ne draži sluznice. Ne vsebuje nobenih barvil in dišav. Zaradi svojih lastnosti je primeren tudi za nego občutljive kože.


Nehoteno uhajanje urina se ne pojavlja samo v tretjem življenjskem obdobju. Vzrokov za pojav urinske inkontinence je lahko več. Eden izmed njih so oslabljene mišice medeničnega dna. Mehanske spremembe na mišičju, ki obdaja sečni mehur, bodisi zaradi težkega poroda, dvigovanja težkih bremen bodisi zaradi starosti, vplivajo na to, da mehur ne more več zadržati enake količine urine kot nekdaj. Mišice medeničnega dna pa tudi zelo aktivno sodelujejo oz. so zelo obremenjene pri različnih oblikah intenzivnih športnih vadb. Uhajanje urina med športniki ni zanemarljiv pojav. Napor, skoki in tresljaji pri intenzivni vadbi povečajo pritisk v trebušni votlini in posledično v mehurju, zaradi česar pride do uhajanja urina, čeprav so mišice medeničnega dna močno razvite. Tako imenovana športna inkontinenca lahko prizadene rekreativne in tudi profesionalne športnike, pogosteje ženske. V ta namen in za lahko urinsko inkontinenco, ko uhaja le nekaj kapljic urina, so pri danskem podjetju Abena razvili tanke, diskretne vpojne predloge (vložke) z manjšimi vpojnostmi (do 200 ml), ki so primerne za zaščito pred iztekanjem tudi pri športni aktivnosti. Zgornja plast vložka je iz mehkega netkanega materiala, ki ne draži kože in sluznice ter ne ustvarja dodatnega trenja na koži.
Hormonsko neravnovesje v obdobju menopavze zaradi upadanja izločanja estrogena vpliva na tanjšanje sluznic, ki obdajajo nožnico, sečni mehur, sečevoda in sečnico. Zaradi sprememb v sečnem mehurju in sečnici pride do pogostejšega uriniranja, nehoteno izločenega urina, pogosteje pa se pojavljajo različna vnetja sečil. Zelo pogosto ženske tovrstne težave rešujejo s klasičnimi higienskimi vložki, ki so dostopni vsepovsod. Vendar pa higienski vložki niso najboljša izbira. Zakaj? Higienski vložki ne omogočajo enake zaščite pred iztekanjem urina in tudi ne nevtralizirajo neprijetnega vonja enako kot predloge za inkontinenco. Vemo, da je neprijeten vonj po urinu pogosto pokazatelj težav z nezmožnostjo zadrževanja urina. Razlika v vpojnosti higienskih vložkov in predlog za inkontinenco tudi ni nezanemarljiva. Razpon vpojnosti pri predlogah za lahko in srednjo inkontinenco je od 180 ml pa vse do 850 ml pri večjih težavah z uhajanjem urina. Higienski vložki so prilagojeni vpojnosti menstrualne krvi, ki je tudi gostejša, zato je struktura zgornje plasti vložka drugačna kot pri predlogah za inkontinenco. Predloge za inkontinenco imajo ob straneh dodatne, ojačane zaščite pred iztekanjem, ki odbijajo tekočino navznoter proti jedru predloge. Vse te drobne razlike, ki so na prvi pogled neopazne, omogočajo dodatno zaščito pred iztekanjem. Skupne točke higienskih vložkov in predlog za inkontinenco pa so diskretnost, hitra vpojnost tekočine ter način uporabe. Oboji se prilepijo na spodnje perilo, kar zagotavlja stabilnost izdelka in najboljšo vpojnost ravno tam, kjer je potrebna.

Glede na težave, s katerimi se srečujete, je prav, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki za pripomočke za inkontinenco. Oborožite se z informacijami, kateri pripomočki so na voljo, predvsem pa povprašajte po vzorcih, saj le tako lahko izberete najustreznejši pripomoček. Abena-Light predloge za zaščito pri nehotenem uhajanju urina danskega proizvajalca Abena so diskretne, izdelane iz koži in okolju prijaznih materialov, izredno hitro vpijajo tekočino, omogočajo zračenje in ne vsebujejo lateksa, EFC-klora ali drugih dražečih snovi, s čimer preprečujejo nastanek možnih težav s kožo in sluznico. Neprijeten vonj je pogosto kazalnik inkontinence, zato predloge Abena-Light vsebujejo učinkovit nevtralizator vonja, kar omogoča občutek svežine ves dan. Na voljo so v različnih velikostih in vpojnostih, od 180 do 850 ml.

Pripomočke za inkontinenco dobite v vseh lekarnah po Sloveniji, specializiranih medicinskih prodajalnah, drogerijah Tuš in na spletni strani www.abena-helpi.si.

Pojav urinske inkontinence nikoli ni prijetna izkušnja, na neki način je še vedno tabu, vendar pa lahko z enostavnimi spremembami in manjšimi prilagoditvami življenjskega sloga, prehrane in aktivnosti omejite težave z uhajanjem urina. Redna higiena in izbira ustreznih, koži prijaznih in visokovpojnih pripomočkov za inkontinenco omogočata aktivno in nemoteno opravljanje vsakodnevnih dejavnosti kljub težavam z nehotenim uhajanjem urina. Vsakodnevna skrb za zdravo kožo pa naj postane osnova za preprečevanje težav s kožo.

Če se spoprijemate s težavami uhajanja urina, se čim prej posvetujte s splošnim zdravnikom, saj vas on napoti na nadaljnje preiskave in terapije. Ne čakajte sedem let, kot je povprečje, da se o teh težavah odkrito spregovori z zdravnikom. Za nasvet ali dodatne informacije lahko pokličete tudi svetovalce v podjetju Abena-Helpi na brezplačni številki 080 22 53. Pomembno je spregovoriti glasno, ker drugače nihče ne ve za vašo težavo.

Priskrbite si pripomočke, ki vam bodo olajšali težave z inkontinenco. Izdelke Abena lahko naročite tudi po spletu s klikom na to povezavo.