Mnogi so prepričani, da je z umivanjem zob, jutranjo prho in malo nanešenega dezodoranta storjeno vse, da je to higienski maksimum. Vsekakor to ne drži! Tako kot skrbno izbiramo šampone in dišeče gele za prhanje ter losjone, si moramo priskrbeti tudi ustrezne izdelke za intimno nego. Ta ima namreč zelo pomembno vlogo pri zaščiti pred različnimi boleznimi. Nepravilna higiena intimnih delov lahko poruši ravnovesje in spremeni vaginalni ekosistem, torej razmerje med koristnimi in škodljivimi bakterijami. Sredstva naj bodo torej takšna, da ohranijo zdravo vaginalno floro. Za nasvet poprosimo ginekologa.Dosledna nega

Vsako jutro in večer se je treba umiti po intimnih predelih s tekočo mlačno vodo in vsakič tudi po opravljanju velike potrebe. Gibi morajo vedno potekati od nožnice proti zadnjični odprtini, ne narobe. Obrišemo se s čisto brisačo oziroma mehkim toaletnim papirjem. Intimni robčki za enkratno uporabo nam bodo prišli prav na delovnem mestu ali potovanju, saj so priročni in zagotavljajo svežino. Pri kopeli, zlasti masažni, voda prodre v nožnico, spere z nje zaščitno sluz in uniči kislost ter oslabi njeno naravno obrambo, zato se raje prhajmo in uporabljajmo kakovostne pripravke, ki ne izsušijo kože. Pri spodnjem perilu poleti izberimo stoodstotni bombaž, ki omogoča dihanje kože. Pomembno je tudi, da za pranje uporabljamo prašek za občutljivo kožo in izpustimo mehčalec.


Po umivanju se ne oblecimo takoj v perilo, da se intimni predel res dobro posuši in prezrači. Oblačila naj bodo lahkotna, bombažna in ohlapna, če so pretesna, ustvarijo nepredušen prostor, iz katerega pot ne more izhlapevati. In čeprav visoke temperature silijo v mirovanje, nikar ne obsedimo: mirovanje namreč preprečuje pretok zraka in spodbuja znojenje.


Preprečimo nevšečnosti

Ženske smo precej izpostavljene različnim tveganjem, ki ob neustrezni intimni negi povzročijo vrsto nevšečnosti. Za vzdrževanje normalne nožnične flore je ključna njena kislost, ki preprečuje razvoj povzročiteljev bolezni. Padec kislosti lahko povzročijo sladkorna bolezen, bolezni ščitnice in imunskega sistema, hormonske spremembe, zdravljenje z antibiotiki, neustrezna prehrana, stres in tudi pomanjkljiva ali pretirana higiena intimnih delov telesa z alkalnimi sredstvi. Vnetjem se najlaže izognemo z zdravim življenjem in seveda s pravilno in redno higieno. Izogibajmo se sladkarijam oziroma ogljikovim hidratom, alkoholu. Tudi z gibanjem na svežem zraku bomo povečali odpornost organizma in preprečili, da bi se porušil imunski sistem. Poleg rednega umivanja in uporabe izdelkov za intimno nego pa je pomembno, kakšne vložke in tampone uporabljamo med mesečnim perilom. Bombaž še vedno ostaja nepremagljiv, saj omogoča dobro vpojnost, kar zmanjšuje možnosti vnetja.