Mojmir Šiftar je že v začetku šolanja na gostinski šoli pokazal, da so njegovi cilji v kulinariki visoki. S prvimi uspešnimi rezultati na kuharskih tekmovanjih je tudi starše prepričal, da se je odločil za pravo pot. Zanje odkrito pove, da so ga lepo vzgojili.
Svojo mirnost in spoštljiv odnos do samega dela prenaša tudi na mlajše kuharje, s katerimi dela. Da ima drugačen mentorski pristop, kot se sicer stereotipno lepi na chefe, smo lahko videli tudi v oddaji MasterChef Slovenija, pri kateri je letos prvič sodeloval v vlogi sodnika.
Tam je tekmovalcem predal veliko svojega znanja, med njegovimi nasveti mladim kuharjem pa je tudi igranje šaha. Šahovnico boste zagledali tudi, ko boste obiskali restavracijo Pen klub, katere glavni chef je Šiftar. Letos so prejeli priporočilo Michelinovega vodnika, naslednji cilj je zagotovo zvezdica.
Imam občutek, da svojih začetkov spogledovanja s kuhinjo ne bi pripovedovali kot zgodbo, kako ste babici med kuhanjem gledali pod prste, temveč se svoji družini v prvi meri lahko zahvalite, da so vam privzgojili vztrajnost in delavnost. Ali imam prav?
Ne, z babico nisem nikoli kuhal, ker sem pozno rojen. Glede vztrajnosti pa težko kaj povem, ena stvar je zagotovo to, da sem po horoskopu oven in malo tudi verjamem v te stvari. Zagotovo sem tipično trmast.
Vzgojen sem bil po določenih moralah, ki bi morale držati za vse. Privzgojili so mi, kaj je prav in kaj ne. Zagotovo je bil to velik pečat za kariero. Bom kar naravnost rekel, lepo sem bil vzgojen.
Točno takšen občutek tudi dajete. K vzgoji, ki je padla na plodna tla verjetno sodi tudi spodbujanje in podpora staršev, da ste se usmerili v poklic, ki vas je zanimal.
Zagotovo. Sicer je bilo sprva malce skepticizma, oba starša sta po izobrazbi pravnika, sestra in brat sta ekonomista, jaz sem šel pa za kuharja. Vendar so me hitro začeli spodbujati, saj so videli, da sem se že v prvem letniku srednje šole res vrgel v to, hodil na tekmovanja in pokazal dobre rezultate. Ja, vpliv staršev je izredno pomemben, ali boš ti našel svojo pot ali ne.
Višja, kot je kulinarika, večji je poudarek na detajlih in ti detajli lahko mladega kuharja zlomijo. Ko si že fizično utrujen in psihično pod velikim pritiskom, ker dejstvo je, da pritiski so, je to res lahko težko.
Vaša žena ima na Instagramu pod svojim opisom oznako žena chefa. To ima globlji pomen, ki ga chefi in predvsem njihove sopotnice razumejo brez kakršnihkoli razlag. Bi v njenem imenu razložili še za nas, kaj pomeni biti žena chefa?
Če bo ta intervju brala kakšna žena chefa, se bo zagotovo poistovetila. To je preneseno iz pomena lovčeva žena. Če si žena chefa, to prinese veliko žrtvovanja. Res zavestno si mora ženska pogledati v oči in sprejeti, da bo vzela chefa. Vedeti mora, da so to dolge ure odsotnosti.
V Ljubljani vemo, kam na dobro večerjo. Katero destinacijo bi priporočili, če bi na počitnicah uživali predvsem v dobri hrani?
Zagotovo je to ...