Gre za imeniten priročnik, ki človeka najprej zaradi prepričljivih fotografij zavrti v morske globine. Sledi odlično spoznanje, da imam v roki končno kuharsko knjigo s kratkimi in jedrnatimi recepti, kar je v današnjem času malodane čudež. Za ljubitelje morskih jedi je to pravi raj. Gregor Podržaj, ki se je s prijateljem Liviem Perinom - Šišmarjem podpisal pod to modro knjigo, zagotavlja, da v Jadranskem morju zdravje še vedno domuje.
Prvo vprašanje ne bo namenjeno hrani, temveč vašemu osnovnemu delu, izdelavi štedilnikov na drva, krušnih peči in drugih kuhalnih naprav. Kako ste dobili to imenitno idejo, ko človek misli, da je v današnji dobi to že passé?
Štedilnike je začel izdelovati že moj oče pred več kot 50 leti, jaz pa sem ga nasledil in to je moja dejavnost že 33 let. Štedilniki na drva nikakor niso passé. Prodaja se vsako leto zmerno povečuje, imamo tudi precej izvoza, predvsem v severno Italijo, Avstrijo in Švico, t. i. alpski del, kjer ima še vsaka hiša štedilnik na drva.
So višjega cenovnega razreda in vrhunske kvalitete, njihova življenjska doba je vsaj 30 let. Res pa je, da se je spremenila struktura kupcev, še pred 30 leti so bili večinoma kmetje, zdaj jih je morda samo še tretjina; zelo pa me veseli, da je danes že tretjina kupcev mladih družin. Večinoma delamo po naročilu in takšne izzive imam rad, težko bi delal serijsko, to je preveč dolgočasno.
Hrana prihodnosti bo zagotovo lokalna. Ne moremo vsak dan jesti avokada, čeprav je super in dober. Najbrž ste brali, kakšen masaker so naredili zaradi avokada v Mehiki.
Pred dvema letoma ste napisali knjigo Kuhajmo z ognjem. Pravite, da je okus hrane, pripravljen na ognju, neprimerljiv. S čim lahko podkrepite to trditev? Jasno, da s tem, ko sami kuhate tako, ampak kako bi nam preprosto razložili prednostni tovrstne priprave hrane?
To je, kot se reče, vprašanje za milijon dolarjev, vendar je razlaga zelo preprosta. Vsi vemo, da prednosti so, ko poskusimo eno in drugo pripravo. Lahko bi odgovoril z vprašanjem, zakaj je pri babici boljša juha kot doma. Mi naredimo vse enako, pa ni tako slastna. V knjigi razložim, zakaj je tako ...