»To je iskrena hvaležnost. Hvaležnost ljudem, ker vidiš, da želijo ustvarjati in se razvijati, hvaležnost sebi, da si upaš. Včasih si rečem, če že zaradi drugega ne, bi v življenju morala biti srečna zato, ker sem obkrožena s krasnimi ljudmi. In ko jim daš priložnost, greš spat pomirjen, ker velja, da je skrb deljenje. Zdaj to zmorem, imam glas in ime ter lahko pomagam drugim.« Tako Ana Roš o tem, da ima močno vizijo in še močnejšo vest. Najprej je s svojimi recepti iz Hiše Franko s slovenskim trgovcem povezala kmete in kupce in na pokriti ljubljanski tržnici odprla trgovinico. Za njo je zdaj prišla pekarna. A ljubljanska zgodba še ni končana. Projekti imajo skupno ime Ana, karizmatična in delu predana Ana Roš se jih loteva, ker želi dati priložnost kreativnim ljudem, s katerimi je dolgo ustvarjala in v katere verjame.
Zaupajva bralkam in bralcem, da se pogovarjava nekaj minut pred uradnim odprtjem Pekarne Ana v središču prestolnice. Ste pekli vso noč?
Ne. (Nasmeh.) Dejansko sem spala. In moram reči, da dobro, ker sem imela večer prej zelo zanimiv pogovor. Ogromno sem se naučila, predvsem o nadziranju stresa. Pekarna Ana je moj projekt v ljudi. Ko imaš ob sebi največje mojstre svoje stroke, narediš vse, kar lahko, da jim daš priložnost in prostor, kjer lahko pokažejo vse, kar znajo. Pekarna Ana je nastala zaradi Nataše Đurić, ki je bdela nad peko kruha v Hiši Franko. Genialna je in to ji priznava ves svet, a njen čas v Kobaridu se je iztekel. Pekarna nosi popolnoma moj podpis, prav vsak pekovski izdelek ima slovenski pečat – sestavine, kot so med, sol, ajda, bučna semena in olje, prvovrstne mesnine, siri in drugi mlečni izdelki, domače marmelade in sokovi za polnilo ter pestre začimbe – in ob Nataši Đurić, največji specialistki za kruh z drožmi, jih bo pripravljal Anže Kranjec, mojster laminacije, z asistentko slaščičarko Majo Šiljak. Mislim, da je pošteno, da to povem na glas.
Ko bom zares odprla srce, ga bom odprla pravemu moškemu. Toliko izkušenj, dobrih in slabih sem dala skozi, da tokrat vem, da ko – ker vem, da se bom zaljubila –, se bom zaljubila v nekoga, ki bo zares nekaj posebnega. In ki ga bom, kot pravi dr. Milivojević, občudovala. Mogoče se kakšen javi.