Zjutraj 

Že res, da nas lahko hladno-topla prha imenitno prebudi oziroma požene kri po telesu, a strokovnjaki svetujejo, da noge, nagnjene k otekanju in krčnim žilam, raje prhamo le s hladno vodo od prstov stopal proti stegnom. Takoj ko se zbudimo, ležeč na hrbtu dvignimo noge proti stropu in kolesarimo z njimi ter krožimo s stopali. Visoke pete obujmo zelo redko, saj lahko deformirajo stopalo in blokirajo mišično črpalko. 


Dopoldne 

Če smo v službi ali ne, izogibajmo se dolgotrajnemu posedanju na sestankih, kavicah in podobnim navadam. Bolj pametni so pogovori med hojo po stopnicah in sprehodi na prostem. Raje kot raven beton izberimo travnate površine z drevesi, kjer je največ kisika. Zaužijmo vsaj en svež sezonski sadež oziroma plod, da s tem pripomoremo k ohranjanju hormonskega ravnovesja, ki seveda vpliva tudi na zdravje žil. 


Okoli poldneva 

Tudi za računalnikom oziroma delovno mizo ne stojimo ali sedimo nepretrgano več kot eno uro, še sploh s prekrižanimi nogami. Med odmori naredimo vsaj nekaj korakov, migajmo s stopali oziroma se zibajmo na njih. Ne dvigujmo zelo težkih bremen. Strokovnjaki priporočajo vsem, ki imajo težave z venami, nošenje kompresijskih nogavic; ženske, ki imajo krčne žile v družini, naj bi jih nosile že preventivno.


Popoldne

Med gledanjem televizije, brskanjem po mobilniku in branjem priljubljenega čtiva privzdignimo noge na rob kavča ali tabure. Po opravkih se odpravimo peš in v primerni obutvi. Noge ohladimo v bližnji reki, jezeru ali morju. Tudi na navaden dan se vsaj za petnajst minut prepustimo plesu na glasbo, ob kateri ne moremo biti pri miru. V dvoje ali sami. Bolj ko bodo noge medtem v zraku, bolje bo za vene.


Zvečer

Pozabimo na zelo vročo kopel in savno, saj z vročino venam bolj škodujemo kot koristimo. Sproščajoče kopanje si raje privoščimo v ne preveč topli oziroma mlačni vodi, v kateri koža ne pordeči. Priporočamo nožno kopel v hladni vodi, v katero damo mešanico soli in kisa, nato si noge zmasiramo s primernim mazilom, kot je tradicionalno iz divjega kostanja. Med nočnim počitkom nam vznožja ni treba imeti podloženega. 


Preberite še: O zviti pločevini in zavarovalniških zdrahah ali kako sem se pustila nategniti