Tri milimetre dolgega črnega hroščka grouvellinus leonardodicaprioi so našli v slapu na ekspediciji po malezijskem delu otoka Borneo, odpravo pa sta organizirala filipinska univerza Ateneo de Manila in nizozemsko podjetje Taxon Expeditions. 


Bornejski slap, kjer so našli vodnega hrošča. Vir: Hendrik Freitag


Hrošč DiCaprio pa nikakor ni edini insekt, ki ga je doletela ta posebna čast poimenovanja. Zoologi se namreč velikokrat radi poklonijo slavnim osebnostim, tako da je v preteklosti posebno ime dobila že vrsta vešče neopalpa donaldtrumpi, za katero je bil navdih ameriški predsednik Donald Trump, in muha megapropodphora arnoldi, ki so jo poimenovali po igralcu Arnoldu Schwarzeneggerju. DiCapriova soigralka in dolgoletna prijateljica Kate Winslet se je prav tako že zapisala v zoološko zgodovino, tudi po njej so poimenovali hrošča, med slavnimi predstavniki teh bitji pa so celo takšni poimenovani po dveh nekdanjih ameriških predsednikih Georgeu W. Bushu in Billu Clintonu ter nacističnemu voditelju Adolfu Hitlerju.  


Hrošč grouvellinous leonardodicaprioi Vir: Hendrik Freitag


Če si zoologi marsikdaj privoščijo nekaj hudomušnosti in živali poimenujejo po slavnih osebah, ker jih določene vizualne značilnosti spominjajo nanje, pa poimenovanje hrošča po DiCapriu ni sledilo temu vzorcu. Ime so izglasovali na koncu ekspedicije, ameriški filmski zvezdnik pa je člane odprave navdihnil s svojim predanim naravovarstvenim delovanjem, saj že 20 let vodi sklad za zaščito ogroženih živalskih vrst. 


Foto: AP


»Hrošč imena ni dobil zato, ker je videti kot Leonardo DiCiaprio,« je odločitev komentirala vodja ekspedicije Iva Njunić. »Z njim smo želeli poudariti, da je tudi najmanjše bitje pomembno odkritje v živalskem svetu. Majhen in črn ta novi hrošč ne bo dobil oskarja za karizmo, a pri zaščiti vrst šteje prav vsako bitje,« je še dodala Njunjićeva.