Zac Efron s pomočjo prijatelja in guruja za zdrav življenjski slog Darina Oliena v novi seriji Down to Earth (Nazaj na Zemljo, op. p.) odkriva darove našega planeta. Podala sta se na različne kotičke sveta, od Islandije do Amazonskega pragozda v Braziliji, in čeprav nista obiskala Slovenije, sta že v drugi epizodi dokumentarne oddaje opozorila na našo državo. 

V losangeleški restavraciji Petit Ermitage sta se v družbi Ameriške igralke Anne Kendrick srečala z vodnim sommelierom Martinom Riesem, ki ju je podučil, kaj vse vsebuje voda, zakaj ne bi smeli piti filtrirane vode in kje na svetu izvira z minerali najbolj bogata voda. Po njegovem je prečiščena voda mrtva voda, ker ji v procesu filtracije odvzamejo vse rudninske snovi, kot takšna pa iz našega telesa pravzaprav izpira minerale. Tudi voda iz pipe ni najboljša pravi, saj vsebuje klor, sploh v Los Angelesu je po njegovem grozna, zato se je Nemec Reise odločil Kalifornijčanom pokazati, kako zdravo vodo pijejo drugod po svetu. Efronu in družbi je v dokumentarcu ponudil paleto evropskih in avstralskih mineralnih vod, za konec pa prihranil zmagovalko, ki ima najvišjo vsebnost magnezija od vseh vod na svetu, slovensko vodo Roi Roitschocrene, ki jo polnijo naši v Rogaški Slatini. 


Če zanjo slišite prvič, to ni nič čudnega, saj je lastnik vrelca in družbe Hotel Sava Rogaška Stanislav Pšeničnik znotraj EU ne sme tržiti, ker iz druge vrtnine istega podzemnega vrelca že pridobivajo vsem dobro znan Donat Mg. Razlika med njima je v vsebnosti mineralov, Roi ga premore 1300 miligramov na liter, pravi Pšeničnik, Donat Mg pa okrog tisoč, kar vpliva tudi na končni okus vode. Martin Reise je v svoji restavraciji v Los Angelesu edini v ZDA, ki ponuja Roi, zaradi visoke cene, več kot 40 evrov na liter, pa se ta slovenska voda uvršča med deset najdražjih na svetu

Dokumentarna serije zvezdnika Efrona pa je zagotovo dobra iztočnica za slovensko gospodarstvo in večjo prepoznavnost v svetu. Vprašanje je le, ali bomo priložnost znali izkoristiti tako uspešno, kot to počno druge države. 

Preberite še: 

9 pogostih vprašanj glede montažnih bazenov