Hčerki nimata stikov, odkar je starejšo fant prevaral z mlajšo sestro

Z možem imava odrasli hčerki. Sta na začetku tridesetih let, poročeni in imata otroke. Prazniki v naši družini so zame zelo naporni – v fizičnem, še bolj pa psihičnem smislu. Zadnjih pet let jih praznujemo ločeno. Z vsako hčerko in njeno družino posebej. Hčerki nimata stikov, odkar je starejšo fant prevaral z mlajšo sestro. Starejša hči je to dolgo prikrivala, tako da z možem nisva vedela, kaj se je zgodilo. Tudi za naju je bil to hud šok. Vedno sva imela obe enako rada in nisva delala razlik. Dobro smo se razumeli, pričakovala sva, da bomo ostali povezana družina. Ob tem dogodku sva mlajši odkrito povedala, kaj si misliva o njenem dejanju. Bila je prizadeta in nekaj časa se naju je izogibala. Zdaj imava z obema normalne stike. Z možem sva upala, da se bosta sčasoma tudi hčerki spet našli. Do zdaj se to ni zgodilo. Prav to je tisto, kar me najbolj muči. Žal mi je najinih treh vnukov, ki se ne poznajo. Stari so od enega do treh let. Sprašujem se, kaj lahko naredim, da bi se hčerki spet zbližali. Bojim se, da ne bi naredila česa narobe in še poslabšala stanja. Lahko se zgodi, da se katera od hčera odvrne od mene. Naj poskusim sama ali bi bilo boljše, če vključim še moža? Tako lepo smo živeli, nikoli si ne bi mislila, da bom kdaj imela take težave. Groza me je, če pomislim, da bi hčerki ostali za vedno tujki.

Marjana

Pogovorite se z vsako hčerko posebej

Življenje nas vedno znova vodi po neznanih poteh in nas primora, da se z njimi spoprimemo. Srečujemo se s situacijami, ki si jih nismo mogli predstavljati niti v sanjah. Nenadoma se pojavijo in postanejo stvarnost. Postavljeni smo pred dejstva, ki so nam všeč ali pa ne. Kako ravnati z nepredvidenimi spremembam, ki nas doletijo? Če so neprijetne, je še toliko zahtevnejša naloga. Mnogo ljudi išče načine, izgovore in so pravi umetniki v laganju sami sebi. Pripravljeni so narediti marsikaj, da se jim le ne bi bilo treba spoprijeti s stvarnostjo. Nekateri kar otrpnejo in se pretvarjajo, da težava ne obstaja. Drugi čakajo, da se bodo problemi sčasoma kar sami uredili in bo vse v redu, tako kot je bilo. Vse samo zato, da ne bi tvegali poraza ali zavrnitve ter srečanja s samim seboj in s svojo bolečino. Bolečina boli, to je dejstvo. Res pa je, da je lahko tudi odrešilna, če nas le ni preveč strah. Strah je včasih naš zaveznik, lahko pa je tudi največja ovira na poti do boljšega življenja. Pometanje pod preprogo in pasiven odnos do življenja, ki se kaže v tem, da ničesar ne naredimo, da bi izboljšali odnose z bližnjimi, vodita samo navzdol.

To kot mama verjetno tudi čutite, ko pravite, da vas je strah, da bi hčerki postali popolni tujki. Razumem vašo bolečino, skrb in žalost. Sami ste prišli do spoznanja, da je treba ukrepati. Upali ste, da bo čas tisti, ki bo rešil konflikt med hčerkama, ali da ga bosta zmožni rešiti sami. To se ni uresničilo. Morda bosta lahko sestri našli skupni jezik, le malo vaše spodbude in pomoči potrebujeta. Prav je, da se ne vmešavate v njuno življenje, vedno pa jima lahko ponudite pomoč. To čutite in prepričana sem, da ste na pravi poti. Če ste imeli s hčerama vedno dober, iskren odnos in ga imate tudi zdaj, je vaš strah, da bi ga z vašim posredovanjem lahko močno polomili, pretiran. Kako se potem lotiti tega? Iskren pogovor je prava odločitev. Dobro je, da bi sodeloval tudi mož. S tem še dodatno poudarite pomen in težo pogovora. Pokažite jima, kako močno jima želita, da bi druga v drugi spet našli sestro in obnovili odnos, ki sta ga nekoč že imeli. Pogovorite se z vsako posebej. Povejte jima, kaj čutite in kako doživljate sedanje stanje. Nakažite, kako naj bi se pogovorili sestri med sabo. Mlajši omenite, da je čas, da prevzame svoj del odgovornosti v tej zgodbi in se opraviči. Starejši povejte, da jo razumete, vendar naj poskusi sestri oprostiti. Poudarite, da se zavedate, da to za njiju ni lahka naloga, a ste prepričani, da se je vredno potruditi. Zavoljo njiju samih, zavoljo otrok in zavoljo sožitja v družini. Če bosta izrazili željo, da bi bila z možem prisotna pri njunem pogovoru, to sprejmite. Če pa boste opazili, pri eni ali obeh, da omahujeta, da se ne moreta odločiti za ta korak, jima svetujte pogovor s strokovnjakom.

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

STRINJAM SE