Princ Harry in vojvodinja Meghan sta včeraj končno pokazala svojega prvorojenca in razkrila njegovo ime. Stavnice so tokrat zatajile, saj nihče ni uganil imena, ki sta ga izbrala starša, z izjemo predloga Arthur, ki je v nekaterih primerih lahko daljša različica imena Archie. Še bolj pa je javnost presenetila njuna odločitev, da fantku ne nadeneta kraljevega naziva. 

Harryjev sin bi lahko po kraljevi tradiciji dedoval enega izmed naslovov svojega očeta, denimo grof Dumbartonški ali vsaj naziv Lord, a Meghan in Harry sta sporočila, da bo Archie zaenkrat uradno znan le kot gospodič Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Archie pomeni pravičen in drzen, Harrison pa Harryjev sin. 

Za razliko od svojih bratrancev princev Georga in Louisa ter sestrične princese Charlotte, ki se pišejo Cambridge, uradno je to priimek njihovega očeta princa Williama in njegove soproge Kate, Archie priimka ni prevzel po Harryju, v tem primeru bi bil to Sussex lahko pa tudi Wales, kot sta bila William in Harry znana pred poroko po svojem očetu valižanskemu princu Charlesu. Meghan in Harry sta se odločila, da se bo njun prvorojenec pisal Mountbatten-Windsor, kar je poklon Harryjevim starim staršem, kraljici Elizabeti II. in njenemu soprogu princu Filipu. Britanska monarhinja je leta 1960 sprožila pravi škandal, ko je na željo svojega moža uvedla pravilo, da bodo vsi njuni potomci znani pod njunima združenima priimkoma Mountbatten-Windsor, pred tem so po kraljevi tradiciji vsi, ki so se poročili v dinastijo Windsor, bili prisiljeni prevzeti le priimek Windsor. 

Prvorojenec Harryja in Meghan nosi priimek svojih starih staršev, Mountbatten po princu Filipu in Windsor po kraljici Elizabeti II.

Mountbatten-Windsor je tudi priimek, ki pritiče vsem kraljevim potomcem, ki jim niso bili dodeljeni nazivi princ ali princesa ter kraljevo visočanstvo. Britanska kraljica je za Williamove otroke naredila izjemo in jim vsem podelila naslove princ ali princesa. To je z dekretom storila še pred njihovimi rojstvi, zato je malo verjetno, da bo mali Archie Harrison sedaj nenadoma dobil častni naslov. Mu bo pa naziv princ pripadel po Elizabetini smrti ali če se kraljica odloči sestopiti s prestola, ko jo bo na tronu nasledil Harryjev oče princ Charles. 


Preberite še: