Čeprav je oboževano skupino One Direction Harry Styles leta 2017 zapustil na velika negodovanja oboževalcev, je danes 25-letnemu Angležu uspelo s solo glasbenim ustvarjanjem poseči še po večji slavi. Danes ga imenujejo za rock zvezdo 21. stoletja, kot se za prave rockerje spodobi pa Stylesu ni tuje divje življenje polno seksa, drog in rock'n'rolla. O svojih izkušnjah na tem področju je sedaj brez zavor spregovoril za septembrsko številko ameriške revije Rolling Stone, z novinarjem Robom Sheffieldom pa sta v času pisanja intervjuja prebila skupaj številne ure in dneve vozeč po Los Angelesu, ob srkanju angleškega čaja sredi deževnega Londona in celo na zasebnem koncertu legendarne skupine Fleetwood Mac, s katero se je v zadnjih letih, predvsem pa z njihovo pevko Stevie Nicks, Styles izredno zbližal. 

Rolling Stonesov portret mladega glasbenika je tenkočuten vpogled v intimno življenje zvezdnika, ki v vseh pogledih uživa pod žarometi in za razliko od mnogih slavnih ljudi uspešno krmari med pastmi zvezdništva. Morda tudi zato, ker mu je hitro postalo jasno, da želi biti ves čas iskren, četudi s tem razkriva svojo ranljivost in bolečino. Pri tem so mu pomagali tako prijatelji kot meditacija. »Spoznal sem, kako dobro se počutim, ko se zaupam prijateljem. Občutek ranljivosti je boljši, kot da vse držiš v sebi,« je povedal v intervjuju in razkril, da je veliko njegovih prijateljev, s katerimi se pogovarjajo o čustvih, pravzaprav moških. »Prijateljev oče mi je enkrat priznal, kako gre naši generaciji to veliko bolje od rok. On ni nikdar imel prijateljev, ki bi govorili o takšnih stvareh,« se spominja. 

Styles se tako požvižga na stereotipe moškosti, še bolj svobodno pa želi dojemati svojo spolno usmerjenost. Nikdar ni zares obelodanil ali je heteroseksualec ali biseksualec, a jasno je, da ga ne zanimajo samo ženske. Tako je že pred leti še kot član One Direction šokiral javnost med radijskim intervjujem z glasbenim kolegom Liamom Paynom, ko ju je voditelj vprašal, kaj iščeta v svoji bodoči simpatiji. Liam je na to odgovoril, da mora biti ženskega spola, Harry pa se je namuznil in rekel: »To je dobra lastnost, a ni tako pomembna,« in s tem zanetil številne govorice, da so mu všeč tudi moški. 

Harry Styles in Liam Payne v času vrhunca slave One Direction.

Eksperimentiranje na področju spolne identitete je nato še podkrepil tekom solo kariere, ko je postalo očitno, da mu je prav malo mar, kaj pritiče moškim in kaj ženskam. Tako si en dan nohte na rokah pobarva v rožnato, spet drugi pa obleče prosojno čipkasto srajco z visokimi petami in visečim bisernim uhanom (denimo na letošnji modni prireditvi Met Gala). Niti ni naključje, da je to poletje postal obraz Guccijeve nove dišave Mémoire d'une Odeur, ki jo oglašujejo pod nazivom "brezspolna" in univerzalna.  

Harry Styles v Guccijevi opravi na letošnjem Met Gala. Foto: Reuters

Harry na svojih koncertih velikokrat maha tudi z mavrično zastavo, si na kitaro nalepi simbole različnih gibanj, denimo za odpravo strelskega nasilja, pa Black Lives Matter (za pravice temnopoltih). To ne počne iz herojske potrebe, da bi reševal življenja. Niti za to, da bi si dvignil priljubljenost, iskreno, ob takšni slavi dodatne ne potrebuje. »Zavedam se, da sem belopolt moški in da ne doživljam nepravičnosti, ki jih marsikdo izmed mojih poslušalcev. Niti nočem trditi, da vem, kako se počutijo ob tem ali da razumem, kako jim je. S takšnimi malimi dejanji bi rad samo pokazal, da so ljudje vključeni. Jim povedal: "Vidim vas".« 

Pevec trenutno zaključuje snemanje novega albuma, za katerega pravi, da je poln najbolj žilavih in čustvenih pesmi, kar jih je kdaj napisal. »Vse se vrti okrog seksa in žalosti,« pove. Pri iskanju navdiha si je glasbenik pomagal tudi z drogami, česar ne zanika, še več, odkrito govori o trenutkih med snemanji v studiu v Malibuju, ko se je večkrat zadeval s psihadeliki. »Pojedli smo nore gobe, legli na travo in poslušali glasbo Paula McCartneyja ter gledali v sonce,« se spominja nedavne ustvarjalne poti. Tudi alkohol je bil na jedilniku že zgodaj zjutraj, enkrat pa je bil celo tako zadet, da si je odgriznil konec jezika. »Kri mi je lila v ustih, a sem vseeno poskušal peti,« se sentimentalno spominja in pripomni: »Nore gobe in kri. To bi bil dober naslov albuma.« 


Takšno eksperimentiranje pri Stylesu ni znak uporništva, zdaj ko je že dve leti 'rešen' fantovske skupine, ki naj bi imela tudi stroga pravila oblačenja in obnašanja. Svoje mladostniške glasbene poti prav nič ne obžaluje in za razliko od Zayna Malika, ki je One Direction zapustil prvi in takrat razkril, da ga je videz pridnega fantka utesnjeval, ne trdi, da je moral za tedanjo slavo početi stvari, ki si jih ni želel. »Zame to ni držalo. Takrat sem se zelo zabaval. Če ne bi užival v skupni, bi jo že davno zapusti. Navsezadnje me niso imeli priklenjenega,« pove. Je pa jemanje drog, poslušanje glasbe v tri dni in večurno prebiranje knjig Harukija Murakamija sredi lokala v Tokiu (to je počel med svojim zadnjim obiskom Japonske) sedaj nekakšna protiutež hitremu tempu fantovske skupine, ki je bila neprenehoma razpeta med turnejami in snemanji novih hitov. Harry ima naposled le čas zase in izkorišča ga tudi za to, da se obdaja s talentiranimi glasbeniki, ki so predani svojim inštrumentom in prej niti niso poznali njegovega imena. Med njimi je denimo pevka Stevie Nicks, ki Stylesovo nekdanjo skupino še vedno zamenja za NSync, čeprav sta postala tako dobra prijatelja, da sta celo koncertirala skupaj in mu ona na svojih koncertih pred zbrano množico posveča pesmi (Landslide je njegova najljubša). 


V Rolling Stonesovem intervjuju novinar Harryja vpraša tudi o povratku k One Direction, kar je pogosta poteza veliko uspešnih mladostniških skupin, poglejte le zadnja leta na novo združenih Take That, Spice Girls in Jonas Brothers. »Ne bom rekel nikoli več, ker ne čutim tako. Če se bo nekoč pokazal trenutek, ko se bomo vsi želeli ponovno združiti, to je namreč edini način, ki ga vidim, da bi nam lahko uspelo, če bomo vsi za, potem ja. Do takrat pa bom užival v ustvarjanju svoje glasbe in eksperimentiranju,« je povedal in dodal, da so z bivšimi člani še vedno povezani, četudi niso tesni prijatelji. »Vedno nas bo družila ta izkušnja, čeprav si nismo več blizu. Dejstvo namreč je, da samo zato, ker si z nekom v bendu, še ne pomeni, da morata biti najboljša prijatelja. Pomembno je spoštovanje drug do drugega. Zato, če se bo zgodilo, da se spet združimo, se bo iz pravih razlogov,« obljublja. 


Preberite še: Kateri dve modni kršitvi sta vsako poletje vedno bolj priljubljeni?