Fundacijo sta princa skupaj ustanovila septembra 2009, da bi lažje organizirala in promovirala dobrodelne projekte, ki se jih lotevata. Kate se je fundaciji nato pridružila le dve leti pozneje, ko je s poroko z Williamom postala vojvodinja Cambriška. Ko je Harry naznanil svojo zaroko z ameriško igralko in sta se brata s svojim izbrankama pričela tudi skupaj pojavljati v javnosti, so jim mediji navdušeni nadeli vzdevek Fab Four ali neverjetni štirje in ni bilo dvoma, da bo tudi Meghan, ki se je perečim družbenim problematikam posvečala že kot šolarka, kmalu del dobrodelne fundacije. Čast jo je doletela, kakopak, šele po poroki, a le dobro leto od takrat sanjska ekipa očitno ne deluje več v sožitju. 

Lanskega decembra sta kraljeva para še delovala složno.

Harry in Meghan imata očitno svoje ideje, kako voditi fundacijo, zato bosta ustanovila svojo, Royal Foundation pa se bo tako preimenovala v kraljevo fundacijo vojvode in vojvodine Cambridge, na katerem čelu bosta odslej samevala William in Kate. 

Britanski mediji ugibajo ali ni to nemara še en dokaz, da sta princa in njuni soprogi res skregani med seboj. Mnogi Kate primerjajo s sivo miško, ki se pridno uklanja vsem kraljevim zapovedim, medtem ko naj bi Meghan, ki se je britanskemu dvoru pridružila starejša (Kate je Williama spoznala že kot študentka, Meghan pa Harryja v svojih 30. kot ločenka), bolj svojeglavo izražala svoja mnenja in si drznila kršiti tudi marsikatero rigidno pravilo. 

A na dvoru zagotavljajo, da temu ni tako. Kraljeva para naj bi kljub ločitvi še naprej sodelovala v kampanji za duševno zdravje Heads Together, tudi njune prihodnje aktivnosti pa naj bi se povezovale preko dveh ločenih fundacij. Ločitev pravzaprav ni tako nepričakovana, saj jo je prinčeva babica Elizabeta II. odobrila že spomladi. Marca so iz Buckinghamske palače sporočili, da se kraljica strinja z ustanovitvijo nove kraljeve enote. 

Harry in Meghan sta tako po poroki lahko pričela načrtovati samostojno gospodinjstvo, začenši s selitvijo v novo domovanje (Frogmore Cottage), lastnim profilom na Instagramu in sedaj s svojo fundacijo. Vse kaže, da William in Kate ločitvi ne nasprotujeta. Ob rojstvu Harryjevega prvorojenca, sta novopečenima staršema poslala čestitko, ki sta jo podpisala s pisarna njunih kraljevih visokosti vojvode in vojvodine Cambriške, namesto nekdanjega uradnega naziva pisarna njihovih kraljevih visokosti vojvode in vojvodine Cambriške ter vojvode in vojvodine Susseške.