Princ Harry in njegova soproga Meghan sta se pridružila kraljici Elizabeti II. in drugim članom kraljeve družine na tradicionalni slovesnosti posvečeni Commonwealthu, ki je potekala v londonski Wesminstrski opatiji. To je bilo prvič, da sta se v javnosti pokazala z razširjeno postavo kraljevih sorodnikov, odkar sta januarja šokirala z novico, da si ne želita biti več del monarhije. Mediji so ju tako prvič od napovedanega razhoda, ki v veljavo stopi 31. marca, v objektiv ujeli s Harryjevim bratom princem Williamom in njegovo soprogo vojvodinjo Kate

Kot je bilo pričakovati, si kraljeva para, tokrat v komplementarnem barvnem nasprotju, Meghan v smaragdno zeleni in Kate v globoko rdeči opravi, nista ravno skočila v objem, a tudi rok si nekoč oklicani za fantastično štirico niso stisnili. Za to je sicer obstajal dober razlog, v luči razsajanja novega koronavirusa, so vsem udeleženim v letošnji procesiji v opatiji odsvetovali rokovanje, kar je William komentiral z besedami: "Zelo čudno je, da si ne moremo seči v roke, trudim se jih držati takole," je princ ponazoril z dlanmi, stisnjenimi ob sebi.

So se pa Cambriški in Susseški vsaj pozdravili. Čeprav sta Harry in Meghan v opatiji morala sedeti za Williamom in Kate, jima je pred začetkom slovesnosti Meghan na hitro pomahala in rekla "živijo", Harry pa se je bratu nasmehnil, nato pa sta si kraljičina vnuka izmenjala pozdrave. 

Javnost se je seveda spraševala, ali letošnji sedežni red, z Williamom in Kate v prvi vrsti ob kraljici, princu Charlesu in njegovi soprogi Camilli, zakoncema Sussex pa v drugi vrsti, nemara nakazuje razdor v kraljevi družini, a strokovnjaki za kraljevi protokol mirijo, da ni bilo to nič nenavadnega. Povsem po pravilih je, da sedijo najbolj pomembni člani monarhije bližje oltarja, Harry in Meghan pa ne le, da sta se kot kraljevi par kraljici pridružila zadnja, sedaj sta se odločila, da ne želita več aktivno sodelovati v britanski kraljevini. Njun predlog je na presenečenje javnosti Elizabeta II. dobro sprejela in odobrila, da se zakonca Sussex s prvorojencem Archiejem preselita v Kanado. 

Harry in Meghan sta se z drzno odločitvijo odpovedala svojim nazivom "kraljeva visokost" pa tudi denarju, ki sta ga kot člana kraljevih prejemala od britanskih davkoplačevalcev. A svoboda je vredna te cene, že čez tri tedne se jima namreč dokončno ne bo več treba smehljati pri kraljevih obveznostih in bosta lahko počela, kar bosta hotela, misleč na lasten ugled in prihodnost svoje družinice seveda. Najprej se bosta vrnila v Kanado, kjer si še vedno nista izbrala stalnega prebivališča, že od božiča pa bivata v najemniškem dvorcu na otoku Vancouvrovem otoku. Pri izbiri doma, za katerega bosta nedvomno odštela lepe denarce, sta zakonca precej izbirčna, najvišje na seznamu pa je gotovo varnost pred mediji in drugimi nepovabljenimi gosti. 

A predstavniki rumenega tiska že ugibajo, kdo bo prva kraljeva gostja v njunem kanadskem domu. Britanski mediji stavijo na kraljičino hči princeso Anne, ki se bo v sklopu kraljevih obveznosti čez ocean podala 1. maja in v Kanadi ostala tri dni. 

Preberite še: Kdo je avtor pisnega opravičila princu Harryju, ki je objemal vojvodinjo Meghan