Avicii je veljal za enega najbolj priljubljenih in uspešnih ustvarjalcev elektronske plesne glasbe, Forbes ga je redno uvrščal na lestvico najboljje plačanih didžejev na svetu, piše ameriška revija Variety. Švedski producent in didžej je kljub rosni mladosti že zelo zgodaj sodeloval s številnimi velikimi glasbenimi imeni, med drugim Madonno in skupino Coldplay. V svetovno slavo ga je leta 2011 izstrelila skladba Levels, med njegovimi najbolj znanimi skladbami pa še danes odmevajo Wake Me Up, Hey Brother in Waiting For Love. Poleg dveh MTV-jevih nagrad in ene Billboardove nagrade je osvojil še dve nominaciji za grammy.
Avicii se je zaradi težav z zdravjem že pred leti umaknil z odrov. Divje zabave in prekomerno popivanje sta mu posledice pustile na trebušni slinavki, leta 2014 pa so mu morali odstraniti tudi žolčnik in slepič. Le dve leti kasneje, na vrhuncu svojega uspeha, se je začasno poslovil od nastopanja v živo in zato navedel zdravstvene razloge. »Vem, da sem blagoslovljen, ker lahko potujem in nastopam po vsem svetu, a premalo mi ostane za življenje osebe za umetnikom,« je takrat dejal.Kasneje se je vrnil v studie in lansko leto na svoji spletni strani zapisal: »V življenju in karieri vsak izmed nas doseže točko, ko doume, kaj mu je najpomembnejše. Zame je to glasba. Zanjo živim in čutim, da sem se rodil, da jo ustvarjam.« Sledila je izdaja plošče, ki jo je poimenoval po sebi, ta pa si je le nekaj dni pred njegovo smrtjo prislužila Billboardovo nominacijo za najboljši album elektronske glasbe. Mesec po izidu albuma je svet ugledal tudi dokumentarec o njegovem življenju, ki med drugim razkriva vzroke za njegovim umikom z odrov. 
Ob novici o didžejevi smrti, so njegovi predstavniki še sporočili, da je njegova »družina užaloščena in prosijo vse, naj v tem težkem času spoštujejo njihovo potrebo po zasebnosti«, poklonili pa so se mu tudi že številni glasbeniki.