Sladkor v prevelikih količinah škoduje otroškim zobem, še bolj kot čokolade in druge sladkarije pa so nevarne sladke pijače, opozarja Tanja Tomaževič s centra za otroško in preventivno zobozdravstvo na stomatološki kliniki UKC Ljubljana. Odrasli se namreč premalo zavedajo dejstva, da praktično vse pijače na trgovskih policah (z izjemo vode brez okusa) vsebujejo sladkor, otroci pa jih imajo večkrat na razpolago. 

Kaj se pravzaprav dogaja v ustni votlini, ko zaužijemo sladkarije ali sladke pijače? S sladkorjem, ki ga vsebujejo dobesedno hranimo bakterije, ki živijo v zobnih oblogah. Bakterije ta sladkor prebavljajo v kisline, te pa raztapljajo zobno sklenino, navajajo na spletni strani UKC Ljubljana. Tomažičeva ob tem opozarja še na dejstvo, da nekatere gazirane pijače za pomoč pri raztapljanju sklenine ne potrebujejo bakterij, saj že same po sebi vsebujejo določene kisline, ki topijo mlečne zobe. 

Raztapljanje sklenine lahko tudi opazite s prostim očesom. Sprva se bodo na zobeh pokazale bele lise, ki so posledica izgube mineralov iz sklenine, če pa bolezen napreduje, je tak zob treba zdraviti. V kolikor zobozdravnika otrok ne obiskuje pogosto ali pa redno uživa večje količine sladkorja, se lahko zgodi tudi, da so mlečni zobje uničeni do te mere, da jih je potrebno odstraniti. 

Za zmanjšanje tveganja, ki ga povzročita pitje sladkih pijač in nezdrava prehrana, tako Tomaževičeva svetuje redno in dobro umivanje zob ter redne obiske zobozdravnika. »Če starši dobro umijejo otrokom zobe zjutraj in zvečer, lahko tudi po kosilu kakšna sladica ali pijača ob obroku ne bo škodila. Če je tega preveč ali se ne pazi na to, kaj otrok dela, bo imel karies,« je posvarila in priporočila upoštevanje pravila petih obrokov dnevno, kar pomeni, da se med obroki lahko uživa le vodo ali nesladkan čaj.